Barbu som “byport”!

Debatten raser og den store avgjørelsen nærmer seg. Følelser, interesser og overbevisning er i spill. Like som på ønsker om hushøyder, parker og bystrand, må Arendals folkevalgte tenke nøye gjennom de tidsmessige, aktivitetsmessige og byhelhetlige konsekvensene av den avgjørelsen som blir tatt, skriver Roar Gundersen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Barbu - asfalt

Foto: Arendal Venstre

For Arendal Handelsstands Forening er det først og fremst viktig at Barbu fremstår som en attraktiv byport. Et område som genererer og leder bevegelse inn til byens sentrum. Sammen med Kunnskapshavna må Barbubukt være den vestlige begynnelsen på byen!

Derfor synes jeg personlig at det først og fremst er veldig viktig at det nå skjer noe i Barbubukt. Og slik jeg forstår det, er det kun gjennom Lassesens boligprosjekt det foreligger en konkret og fundamentert plan for regulering og utforming av bukta. Andre forslag om alternative boliger, bypark osv. synes foreløpig ikke å ha noe eierskap, politisk vilje eller økonomisk grunnlag. Hvor lenge må vi da eventuelt vente på disse om politikerne velger bort det eneste startklare projektet?

Mange norske byer har de siste årene hatt stor suksess med koplingen mellom boliger, rekreasjonsområder og næring. Boligene sikrer helårlig aktivitet i rekreasjonsområdene. Solsiden i Trondheim, Papirbredden i Drammen og Koldnestangen i Tønsberg er blitt livlige byområder og møteplasser for hele byenes befolkning. Kunnskapshavna og Barbubukt kan bli et slikt område for Arendal. Og alltid når det bygges nye boligfelt, uansett hvor de plasseres, blir hele det regulerte området forskjønnet og tilrettelagt. Slik vil også Barbubukt kunne bli et fint område med boliger.

Jeg ønsker at Arendal sentrum kan bli ferdigregulert og utbygd så raskt som mulig. Etter lang tids byggeaktivitet, ønsker butikkene nå et helhetlig sentrum med god tilgjengelighet og fokus på våre spennende butikker. Utbyggingene i Kittelsbukt, Kunnskapshavna og Barbubukt bør derfor gjøres samtidig. Slik kan vi også få en helhetlig strandpromenade på plass raskest mulig.

Bystyrets avgjørelse må sees i en klar sammenheng med konsekvensene av valget. Slik jeg forstår det ut fra uttalelser fra politikere og kommuneadministrasjon, vil et nei til Lassesens boligplaner bety at Barbu blir liggende slik den er i dag i mange år fremover. Det er ikke bra! Når Kunnskapshavna og en strandpromenade etter hvert blir bygget, kan vi oppleve at dagens asfaltørken vil stå i grell kontrast til dette, og mer virke som en bybom enn en byport.

Østsiden av Kunnskapshavna bør formes i forhold til en ferdig utbygd Barbubukt, og ikke omvendt. Dersom det ikke skjer noe i Barbubukt de nærmeste årene, er faren stor for at overgangen fra Kunnskapshavna kan bli dårlig. Jeg er derfor tilhenger av en løsning som sier at det skjer noe i Barbubukt i nær fremtid.

Mange trekker frem Arendals behov for grøntområder, parker osv. i Barbudebatten. Central Park i New York har til og med vært nevnt. Nordmenn har dårlige erfaringer med å skape liv i store parker. Parkene trenger et ordentlig bruks- og aktivitetsgrunnlag. Se på den vakre Langsæ-parken. Det er stort sett bare ender som bruker den, selv om den ligger nær alle boligfeltene på Nyli, i Barbu etc. Folk velger å bli i sin egen koselige hage! Jeg kjempet lenge for at Strømsbu Videregående Skole skulle legges til Kunnskapshavna. Den kunne ha gitt et grunnlag for et levende park i Barbu. Slik ble det ikke!

Arendal kommune satser nå på flere grønne områder i byen, så som småparker og bryggekanter. Parkeringsplasser skal bli grøntareal. Med en strandpromenade fra øst til vest, og grøntområder knyttet til boliger og næring i Barbu og i Kunnskapshavna, tror jeg byen vil kunne tilby mangt et rekreasjonsområde som viktige deler av den levende byen. Lassesens planer for Barbu sikrer en stor småbåtbrygge, grøntområder og en flott promenade. Et område som vil bli levende og være åpent for alle.

Ingen liker å miste utsikt fra ens bolig, spesielt ikke mot sjøen. Og trehusbebyggelsen i Barbu er flott. Jeg har derfor forståelse for misnøyen ved at eventuelle nye boliger vil skjule denne. Sannsynligvis vil man i ettertid si at det ikke ble så verst allikevel. Argumentet om at det blir boliger for de rike, er vel heller ikke i ett med tiden. I dag finner vi gjennomsnittet at befolkningen i de attraktive leilighetene på Havstad Brygge, på Sandstø Brygge etc.

Jeg tror ikke de som eventuelt kjøper bolig i Barbubukt alene vil bety allverdens for byens kundegrunnlag, men helheten med boliger, næring etc. vil generere stor aktivitet og dermed styrke handelsgrunnlaget for Arendal. Jeg tror ikke at en asfaltjungel eller en stor, åpen park vil klare å skape samme aktivitet alene. Det er viktig at det skjer noe i Barbubukt samtidig med de andre utbyggingene i byen. Det må politikerne sørge for!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**