– Å møte problemer med forbud eller påbud er noe Ap og SV har lang tradisjon for, men det er ikke alltid like effektivt. De prostituerte fortjener å bli møtt med reelle valgmuligheter og realistiske virkemidler, ikke naivitet og symbolpolitikk, sier Dørum.
Bakmenn
Venstre er opptatt av å få tatt bakmennene i menneskehandel, men har liten tro på at et lovforbud mot sex-kjøp vil hjelpe ofrene. Dørum viser til en utredning fra Stortingets utredningsseksjon som peker på at et forbud alene er nyttesløst med mindre det følges opp med en systematisk plan for hjelpetiltak med målrettede, sosialpolitiske virkemidler.
– Regjeringen og Storberget har nå et særlig ansvar for å hjelpe mennesker ut av prostitusjon ved også å ta i bruk sosialpolitiske virkemidler, sier Dørum.
Sosialpolitiske virkemidler
Regjeringen Bondevik II utarbeidet landets første handlingsplan mot handel med kvinner og barn og satte i gang et systematisk arbeid for å beskytte ofre, forebygge menneskehandel og straffeforfølge organiserte kriminelle som står bak.
– Vi må også sørge for å få bakmennene dømt. Regjeringen kan ikke bare lene seg tilbake og vise til et forbud, sier Dørum.
Vitnebeskyttelse
For å ta bakmennene er man imidlertid avhengig av at ofrene samarbeider og vitner. Men hvis ofrene ikke får beskyttelse er det få som vil anmelde bakmenn i traffickingsaker.
– I kampen mot menneskehandel er vi helt avhengig av vitner som stiller opp mot bakmennene. Storberget må defor komme med konkrete tiltak for å sikre disse vitnenes beskyttelse, sier Dørum.