Støtte for systematisk kompetanseutvikling

Venstre fikk tirsdag full støtte i Fylkestinget for forslaget om å finne løsning for en systematisk kompetanseutvikling for lærerne. Roar Sollied vil ha lærerløft a la Sveriges Lârarlyft.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Fylkestinget i Troms behandla tirsdag Fylkesrådets tilsvar til en interpellasjon fra Venstre, som i mars i fjor ba om å få lagt fram tall for hva kompetanseår for lærerne i Troms vil koste. Roar Sollied fikk fylkestinget med på at man ikke bare skal nøye seg med å ta tallene til orientering, men se på saken igjen til høsten ifm behandling av kommende stortingsmelding om kvalitet i skolen.

I sitt innlegg viste Sollied til det svenske Lärarlyftet, der den svenske stat går inn med 3,6 mrd fram til 2010. Lærerne bidrar med å gå ned 20% i bruttolønn i studiehalvåret. Staten bidrar med 70% av studielønna, skoleeierne med 30%. Ordningen gjelder alle skoletyper i Sverige, men lærerne må ha lærerutdannelse i bunnen.

Venstre fikk ikke respons på Stortinget i begynnelsen av denne måneden da de la fram et dok 8-forslag. “Venstre har tatt for mye tran,” ble det hevdet av motstanderne på Stortinget. I Fylkestinget forklarte Roar Sollied at hvis Staten hadde gått inn på en ordning a la Sverige, ville det ha kostet 7,2 mill per år å gi lærerne i vg skole i Troms et halvt års utdanning hvert sjuende år. Det er det dobbelte av hva som ytes gjennom Kompetanseløftet i dag, der det nå er en 50-50 fordeling mellom stat og skoleeier.

-Man må ville dette, ellers skjer det ingenting, sier en utålmodig Sollied.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**