Miljøpris 2008 til Asker Husflidslag

Asker Venstre gir Miljøpris 2008 til Asker Husflidslag, fordi laget i 75 år har bidratt til kulturbevaring i et økologisk perspektiv i Asker.
Laget fremmer norske håndverkstradisjoner for menn og kvinner, som representerer hele landet, med håndtverk som både er til nytte og til glede, uten å miste interessen av å tenke og å handle bærekraftig!
Det legges stor vekt på å lage ting med egne hender og enkle redskaper, på egenproduksjon av nyttegjenstander og pyntegjenstander, på bruk av naturmaterialer og "kortreist" materialer og produksjon, på gjenbruk – gjerne i form av arv og på resikulering, og ikke minst på energieffektiv produksjon, og mye hjemmearbeidsplasser og skaping av småbedrifter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Ingvild Tautra Vevatne

Foto: Askerbøringen

Det legges stor vekt på opplæring og formidling til neste generasjon og andre askerbøringer, med Husflidslaget som en kulturbærer og miljøbærer av våre beste og felles tradisjoner. Det gir bærekraftige arbeidsplasser for noen fortsatt, fritidsaktiviteter for mange og opplevelse, farger, flotte gjenstander og nytelser for alle i Askerbygda.

Asker Husflidslag har i dag 485 medlemmer. De holder ca 20 kurs hver vår og høst i mange håndverksteknikker og har 18 studieringer.

Hva sier Asker Husflidslag om, hva er så husflid?
– Husflid er for dem som søker nærhet til røtter og natur — er tradisjonsbærende.
– Husflid er kultur som gir oss identitet og tilhørighet.
– Husflid er kjærlighet til det gode håndverk.
– Husflid er levende tradisjoner.
Pluss: Asker Venstre sier at Husflid er økologisk bærekrakftig !!

Det er veldig viktig for alle oss, som har reist opp fra våre hjemme"industrier", men funnet det igjen ved hjelp av Asker Husflidslag!

Husflidslaget har dermed gitt fellesskap for mange, fordi håndtverktradisjonene var mye likt i Norge. Asker Husflidslag har satt sine fine farger på Asker.Vi kan nevne Husflidsmessa på Venskaben før hver jul, medvirkning på Museumsdagene og utviklingen av Askerbunaden, til stor glede på 17.mai! .

I tillegg utvikles nye teknikker og nye bruksgjenstander, til vår egen tid!

Asker Husflidlag har hatt sterke kvinner og menn før oss, vi kan nevne Tilla Valstad, Jo Lunde. Randi Hamborg og Irene broch-Due. Nå har de Inger Beate Mellgren, som har klart å få seg en fremtidig plass i Trommehuset ved Hasselbakken. Det blir nesten som "Uti — Asker-stuen", for det er mange som ikke har fått nok kjennskap til laget!

Nå skal hele Asker få nært samarbeid med laget, og det blir lett å bestille bunad, kjøpe håndtverk eller melde seg på et kurs!

Hva sier Mellgren bl.annet:
Vi er og opptatt av gjenbruk og her er våre vakre filleryer et godt eksempel. Plantefarging av garn er et fantastisk tilbud vi har, her samler man planter gjennom hele sommeren og samles så på kurs og lærer hvilke farger de forskjellige plantene gir. Spikking med barn og voksne er et annet flott tilbud, hvor man lærer riktig bruk av kniven og hvordan flotte materialer fins rett utenfor stuedøren helt gratis.

Gratulerer! Bildet er en litografi av Egil Arne Egebakken, i kjent stil, med et fint motiv av Asker kirke og askerjordene !

Asker Venstre feirer miljødagen i fellesskap!

Gratulerer!
Ingjerd Skinnes fra styret
Ingvild Tautra Vevatne gruppeleder i kommunestyregruppa.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**