Pressemelding frå Venstre v/Gunvald Ludvigsen: Krever helhetlig handlingsplan for villaks

– Bestanden av nordatlantisk villaks er i løpet av de siste 30 årene redusert med 82%, og 81 laksebestander står i fare for å bli utryddet, mens 13 bestander har fått status som sårbar. Disse tallene taler for seg selv, nå må det settes i verk tiltak som kan føre til vekst i den nordatlantiske villaksstammen, sier Venstres Gunvald Ludvigsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Venstre vil i løpet av kort tid levere inn et forslag i Stortinget, hvor det kreves en helhetlig handlingsplan for bevaring av den nordatlantiske villaksen.

– Å sette i verk tiltak for å verne villaksstammen er særlig viktig fordi fjorårets sesong viste tegn på meget svak smoltårgang fra 2006, fortsetter Ludvigsen. Mange faktorer påvirker smoltoverlevelse og det er åpenbart at 2006 årgangen kan ha vært utsatt for en sterk overvekt av negative faktorer. Dette kan føre til mindre mellomlaks i år og færre storlaks i 2009 og 2010. Føre – var prinsippet tilsier at det må være sterkere begrensninger på uttaket av gytelaks i de kommende sesonger. Det tar ikke dagens regler høyde for og det kreves derfor handling nå, avslutter Gunvald Ludvigsen

Venstre mener en helhetlig handlingsplan bør inneholde;
– Et regelverk for hvordan fangsten i elvene skal reduseres.
– Innføre stans i krokgarnfiske, og at sjøfiske av laks reduseres.
– I revidert statsbudsjettet for 2008 må det ligge en plan for hvordan Regjeringen vil følge opp arbeidet med rømming, særlig gjennom Rømmingskommisjonens arbeid, samt støtte forskningsprosjekter som kan redusere konsekvensen av rømminger av anadrom laksefisk.
– En tiltaksplan for hvordan oppdrettsnæringen kan samordne og styrke avlusningstiltak. I tillegg til økte bevilgninger til forskning på lakselus.
– Starte arbeidet med å legge til rette for at oppdrettsfisk på sikt skal opprinnelsesmerkes.
– I prosessene med revisjon av konsesjonsvilkår for kraftverk må det stille krav om innføring av minstevannføring i lakseførende vassdrag, og krav om bygging av omløpsventiler i kraftverkene og muligheter for å gå fra bunntapping til tapping av overflatevann i kraftmagasinene.

Kontaktperson: Gunvald Ludvigsen, tlf. 48091488

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**