Brev til politimesteren i Helgeland politidistrikt

Kommunestyrerepresentant for Alstahaug Venstre, Hanne Nora Nilssen, har sendt brev til politimesteren i Helgeland politidistrikt. Hun er bekymret for den lokale beredskapen og den forlengelse av responstid i akutte situasjoner, som publikum i Sandnessjøen opplever i deler av døgnet. Les hele brevet her:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Ang. politiberedskap og responstid

Som lokalpolitiker i Alstahaug er jeg opptatt av at vi som bor her skal ha et godt og velfungerende polititjenestetilbud. Undertegnede var skeptisk til den omorganiseringen som ble gjort av vaktordningen ved Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor høsten 2007. Etter selv å ha hatt behov for politibistand, er ikke denne skepsisen blitt mindre.

Undertegnede opplever situasjonen slik at responstiden er blitt vesentlig lengre de timene på døgnet hvor det lokale lensmannskontoret står ubemannet. I tillegg mener jeg også å se en forskjell i polititjenestetilbudene som blir gitt.

Store variasjoner i politiberedskapen i Helgeland politidistrikt

Torsdag 13.desember overrumplet undertegnede og en annen person to ungdommer i 16-17 års – alderen som hadde gjort opp ild under et av inngangspartiene til Sandnessjøen ungdomsskole. Ungdommene var i ferd med å hente mer trevirke fra en container like ved da de ble oppdaget. Ungdommene la da umiddelbart på sprang.

Undertegnede tok kontakt med politiets operasjonssentral i Mosjøen, og fikk opplyst om at det ikke var betjenter på vakt i Sandnessjøen på dette tidspunktet, og at det ikke ville være aktuelt å sende ut en politipatrulje. Sikring av spor ved åstedet ble dermed ikke gjennomført, verken da eller senere. En rapport fra hele hendelsen ble skrevet dagen etter av undertegnede og sendt Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor. Rapporten inneholdt navn på ungdommene som stod bak ugjerningen.

I romjulen kunne jeg lese i Helgeland Arbeiderblad den 27.desember om en brann i en container på Halsøya i Mosjøen. Et vitne kunne fortelle at det var en person til stede da det begynte å brenne, men at denne personen stakk. Videre kom det fram i artikkelen at politiet nå var interessert i å komme i kontakt med denne personen, og ba han derfor om å melde seg.

Hvilke kriterier som skal ligge til grunn for at en sak skal etterforskes og følges opp, har jeg ikke kunnskaper til å uttale meg om. Ei heller hvordan ressursene i Helgeland politidistrikt blir fordelt mellom de ulike politiregionene. Men sett utenfra virker det for meg noe underlig at det rykkes ut til en containerbrann i Mosjøen og settes i gang etterforskning på dette, mens det ikke rykkes ut og settes i gang etterforskning i forbindelse med en ildspåsettelse på Sandnessjøen ungdomsskole.

"Trygghet, lov og orden for publikum" heter det i Helgeland politidistrikt sin visjon. Med publikum menes det her vi som er innbyggere i politidistriktet. Etter min erfaring er tjenestetilbudet som etaten gir publikum varierende og avhengig av hvor man måtte bo i politidistriktet. Derfor ønsker jeg å spørre Politimesteren om en kommentar til denne påstanden. I tillegg ønsker jeg å høre om det er utarbeidet en standard for hva publikum, uavhengig av hvilken politiregion man tilhører, som minimum kan forvente av tjenester fra politi- og lensmannsetaten på Helgeland?

Praktisering av utrykninger i forbindelse med nødsituasjoner.

Undertegnede har vært i kontakt med en kvinne i Sandnessjøen som måtte tilkalle hjelp fra politiet. Natt til fredag 4.januar 2008 gikk en beruset mann løs på inventaret i denne kvinnens leilighet, og en kattunge ble drept. Kvinnens barn var til stede i leiligheten. I følge kvinnen måtte hun vente nærmere 2 timer på bistand fra politiet i Mosjøen. Det lokale lensmannskontoret var ikke bemannet på dette tidspunktet.

Undertegnede synes det er underlig at ikke lokale politibetjenter ble sendt ut for å bistå kvinnen og barna i denne situasjonen, spesielt med tanke på den lange responstiden, og tillater meg derfor å spørre om årsaken til at dette ikke ble gjort?

I denne sammenhengen hadde det også vært interessant å høre om det er utarbeidet retningslinjer for hvilke hendelser som kreves for at det lokale politiet skal kommanderes ut?

Døgnbemannet lensmannskontor for Alstahaug

Etter omorganiseringen av vaktordningen ved Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor, er jeg engstelig for at den lokale forankringen som norsk politi tradisjonelt har hatt gradvis skal forsvinne. Derfor ønsker jeg også å høre med Politimesteren om det arbeides for at Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor på sikt skal bli et døgnbemannet lensmannskontor?

Politiets utfordringer og politikernes tilrettelegging

Politiets hovedoppgaver er å opprettholde orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, etterforske lovbrudd og beskytte oss borgere. For å kunne gjennomføre de oppgavene politiet er satt til å forvalte, kreves det ressurser. Som aktiv politiker i Venstre, ønsker jeg derfor også å høre hvilke utfordringer Politimesteren mener Helgeland politidistriktet står overfor, og på hvilken måte vi som politikere kan være bidragsytere for at forholdene legges bedre til rette slik at disse utfordringene kan løses på best mulig måte for politidistriktet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**