Vil slåss for voldsofre og gratis rettighetsinformasjon

May Britt Vihovde og Tore Nilsen er begge utsendinger til Venstres landsmøte på Sundvollen kommende helg. Sammen med 14 andre utgjør de Rogaland Venstres delegasjon. De vil slåss for volds- og voldtektsofre og bedre rettighetsinformasjon for alle.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

May-Britt Vihovde

May-Britt Vihovde

Til Venstres landsmøte har Rogaland Venstre meldt inn flere forslag til uttalelser. Blant disse finnes også en som Haugesund Venstre står bak. I forslaget tas det til orde for at det må opprettes en egen gratis informasjonsportal der borgerne kan hente viktig informasjon om sine rettigheter og plikter.

I dag har borgerne kun begrenset adgang til Lovdata. Kun lover og forskrifter er gratis. For å kunne hente informasjon om rettsavgjørelser, forvaltningsavgjørelser og annen informasjon må den enkelte betale en årlig avgift på over 10 000 kroner. Dette er viktig informasjon som mange borgere trenger for å vite hvilke rettigheter og plikter de har i ulike situasjoner.

Den høye prisen gjør at mange folkebibliotek heller ikke kan tilby brukerne adgang til denne informasjonen. Det betyr at det i stor grad er offentlige institusjoner og større virksomheter som har full adgang til relevant informasjon. Den enkelte borger holdes utenfor.

Etter forslag fra Haugesund Venstre tar nå Rogaland Venstre dette opp i en uttalelse, der det blir tatt til orde for at det opprettes en informasjonsportal der denne informasjonen kan hentes fram gratis. Det vil styrke borgernes rettslige stilling og bidra til at den enkelte i større grad vil kunne ivareta sine personlige interesser og rettigheter.

Tore Nilsen

Tore Nilsen

Rogaland Venstre ønsker også fortgang i oppfølgingen av Voldtektsutvalgets utredning. I et forslag til uttalelse tas det til orde for at det må opprettes egne enheter for seksualisert vold i alle polittidistrikt og kompetansehevende tiltak for polititjenestemennene.

Rogaland Venstre ønsker også at det må opprettes kommunale bistands- og støttesentre for mennesker som opplever vold i nære relasjoner. Dette er et svært omfattende problem, og man regner med at nær 100 000 barn opplever at voksne i deres nære familie utøver vold, enten mot barnet eller mot andre.

— Dette er viktige saker å arbeide med, sier May Britt Vihovde. Hun har også vært nestleder i valgkomiteen som har lagt fram forslag til nytt sentralstyre for Venstre. I dette styret er leder i Rogaland Venstre, Helge Solum Larsen foreslått som medlem. Rogaland har inntil nå vært representert med Gunnar Kvassheim i sentralstyret.

— Vi er svært glade for at Solum Larsen er foreslått til sentralstyret, sier Tore Nilsen. — Han har vist at han er en dyktig politiker, både lokalt, på fylkesnivå og nasjonalt. Det er en styrke for Venstre at Solum Larsen blir valgt inn i sentralstyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**