INTERPELLASJON TIL KOMMUNESTYRET

Venstres representant, Anne Rikvold Jess, er interpellant om Fairtrade i Kongsvinger kommune, og kommunestyret utfordres på å gjøre et besluttende vedtak i saken !

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Interpellasjon til Kommunestyret i Kongsvinger fra Anne Rikvold Jess (V)

Innføring av Fairtradeprodukter i våre kommunale foretak.

Fairtrade-merket dokumenterer at et produkt er produsert i henhold til internasjonale standarder for rettferdig handel og etikk. Dette innebærer blant annet at produsentene får anstendig betalt for sine produkter, slik at det enkelte produsentland på lang sikt kan makte å bygge opp et selvstendig, bærekraftig næringsliv fremfor å motta internasjonal bistand. Max Havelaar Fairtrade er verdens største, uavhengige sertifiseringsordning for Fairtrade. Max Havelaar kjøper og selger ikke produkter selv, men kontrollerer og setter sitt godkjenningsmerke på produkter som tilfredsstiller kravene til rettferdig handel. Sertifiseringen blir kontrollert og etterprøvd med jevne mellomrom.

Vi opplever en klar trend der etterspørselen etter miljøvennlige og etiske produkter øker sterkt. Mange norske kommuner og bedrifter dreier sine innkjøp over mot miljø- og Fairtrade-merkede produkter, og det kommer stadig flere av disse på markedet. Kongsvinger kommune arbeider med en miljøplan som ganske sikkert vil omfatte disse spørsmålene, men Kongsvinger Venstre mener at enkle tiltak kan iverksettes allerede nå, før planen er ferdig utarbeidet.

Venstre innser at en full overgang til Fairtrade-innkjøp i kommunale foretak er en tidkrevende prosess, og foreslår derfor at kommunen pålegger alle aktuelle kommunale virksomheter å kjøpe inn Fairtrade kaffe og te som en begynnelse. Prismessig er det i følge Max Havelaar Fairtrade ingen eller marginale forskjeller, men det kan hende at enkelte produkter er noe dyrere enn tilsvarende umerkede produkter. Slik er det jo også med alle andre varegrupper. Pris må forhandles med leverandør. Det er også fullt mulig at enkelte leverandører kan forandre sine leveranser til Fairtrade-merkede produkter midt i en avtaleperiode.

Kongsvinger Venstre er klar over at mange virksomheter har inngått innkjøps- og rammeavtaler med sine leverandører, og finner det rimelig og anstendig at disse overholdes ut perioden. Venstre foreslår derfor et pålegg som iverksettes av de kommunale virksomhetene ved første mulige anledning.

Spørsmål: Vil Kongsvinger kommune være tidlig ute og innføre en mer rettferdig innkjøpspolitikk ved å pålegge sine virksomheter innkjøp av Fairtrade-merket kaffe og te?

Forslag til vedtak:
Kommunestyret i Kongsvinger instruerer alle kommunale virksomheter og foretak til å kjøpe inn Fairtrade-merket kaffe og te. Pålegget kan etter søknad frafalles hvis kostnadene øker med mer enn 10 % i forhold til 2007-innkjøpene av de samme varegruppene. Er det nødvendig å bytte leverandør for å iverksette ordningen, skal dette gjøres. Løpende innkjøps- og rammeavtaler skal fullføres, men leverandørene skal forespørres om de kan endre sine kaffe- og televeranser til Fairtrade-merkede produkter selv om avtaleforholdet løper. Kommunestyret anmoder også virksomhetene om å innføre andre Fairtrade-merkede produkter som erstatning for umerkede produkter. Kommunestyret ber virksomhetene levere en rapport om status for overgangen før årsskiftet 2008/2009.

Kongsvinger, 13. mars 2008
Anne Rikvold Jess
Kongsvinger Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**