Uttalelser til Venstres landsmøte

Etter Sør- og Nord-Trøndelag Venstres felles fylkesårsmøte i vinter, er de to fylkeslagene blitt enige om å fremme flere felles uttalelser til Venstres landsmøte 11.-13. april. Temaene vi fokuserer på i disse uttalelsene er Helse Midt-Norges underfinansiering, lokalt klimaansvar, statlig satsning på buss og bane, yrkesfagenes stilling og forsvarets tilstedeværelse i Trøndelag. Alle uttalelsene kan du lese i sin helhet her:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Rett opp skjevhetene, Sylvia Brustad

Det såkalte Magnussen-utvalget hadde som målsetting å legge til rette for at helseforetakene skal være i stand til å tilby innbyggerne likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenester. Utvalget konkluderte med at Helse Vest og Midt-Norge er underfinansiert med flere hundre mill kroner helt siden Staten tok over sykehusdriften. Denne underfinansieringen har ført til at de som bor i Vest og Midt-Norge har fått et helsetilbud på sparebluss.

Venstre ber statsråden allerede i RNB ta initiativ til at disse penge-skjevhetene rettes opp. Dette bør få tilbakevirkende kraft fra det tidspunkt Staten tok over ansvaret for spesialisthelsetjenesten.

Lokalt ansvar i et globalt perspektiv

Venstre mener at kommunene skal gis større frihet til å velge hvordan de helt konkret skal oppfylle sin del av de nasjonale og internasjonale miljømålene. Kommunene må styre dette med langsiktige arealplaner, og ikke gjennom tilfeldige dispensasjoner.

Venstre var en av pådriverne for et omfattende klimaforlik på Stortinget. Venstre mener det er viktig at vi fortsetter dette arbeidet på lokalt nivå med å få vedtatt lokale energi- og klimaplaner. Det er av vesentlig betydning at de vedtakene som blir gjort skal være holdbare ut over valgperiodene. Den enkelte kommune må utarbeide sine planer ut fra sine lokale ressurser og utfordringer.

Både miljø og lokal medbestemmelse er viktige mål for Venstre. I dag settes ofte miljømål gjennom internasjonale avtaler som følges opp av Stortinget gjennom nasjonale forpliktelser. Slike viktige miljømål kan bare oppfylles dersom hver kommune og hver enkelt innbygger tar sin del av ansvaret. Venstre mener at kommunene må få stor frihet til selv å utvikle hvordan de helt konkret skal oppfylle sin del av internasjonale og nasjonale miljømål. Dette gjelder blant annet hvilke langsiktige strategier kommunene velger for å forvalte strandsonen og bruk av snøskuter. En slik frihet til mangfold sikrer lokal tilpasning, og bidrar til utvikling av nye løsninger.

Innenfor nasjonale rammer som sikrer natur- og friluftverdiene i naturen, må ny lov om motorferdsel gi rom for et sunt mangfold i lokal forvaltning og styring.

Innenfor en nasjonal strandsonepolitikk som sikrer naturverdiene i fjordområdene og i skjærgården og hvor allmennhetens bruk av område ikke forringes, bør det også være større grad av frihet for kommunene til å utvikle egne langsiktige løsninger for bruk og vern av strandsonen.

Nasjonalt løft for raskere buss og bane

Venstre vil arbeide for å styrke potensialet for utvikling gjennom en helhetlig og målrettet satsing på kommunikasjon. Det må tas hensyn til miljø og trafikksikkerhet. Statlige satsinger på hurtigere tog og bedre kollektivtrafikk i byene er oppskriften

Miljøkonsekvensene med en eventuell høyhastighetsbane mellom Trondheim/Bergen/Stavanger og Oslo bør utredes. Hvis flytrafikken kan erstattes med raske og mindre energikrevende tog, må bygging av nye jernbanespor komme i gang.

Subsidiering av kollektivtrafikken i og rundt byene må være en statlig og lokal oppgave med 50/50-fordeling. Pengeinnkrevingsordningen lokalt må bestemmes lokalt.


Gjenreis respekten for yrkesfagene

Statusen til de praktiske yrkesfagene lider under festtalene om teknologisamfunnet. Et samfunn har behov for hoder som tenker ulikt og mennesker som har forskjellige evner. Elevene må få bruke sine gode egenskaper i stedet for å tvinges til å mislykkes i et system der alle skal formes over samme lest.

Venstre vil gjenreise respekten for yrkesfagene, og mener at de praktiske fagene skal styrkes bade i grunnskolen og i videregående utdanning. Det er også et sykdomstegn at elever går ut fra grunnskolen uten å ha lært å bruke en hammer.

Allmennkunnskap dreier seg ikke bare om teoretiske fag. En skolehverdag som preges av teoretisk undervising bringer ikke nødvendigvis det beste fram hos alle elever. Skoleverket må gi rom for at elever finner sitt talent og får bruke sine praktiske evner. Kompetanse er mer enn teori.

Mange faller ut av den videregående skolen. Samtidig er det mangel på arbeidskraft i håndverksyrkene. Ønsket om å styrke kunnskapssamfunnet må ikke føre til at de praktiske fagene svekkes.

Forsvaret i Trøndelag

Forsvaret og forsvarsviljen i Midt-Norge er viktig for nasjonens sikkerhet. Dersom forsvarssjefens forslag om å avvikle viktige baser og anlegg i regionen blir realisert, står Midt-Norge i fare for å bli uten noen form for forsvarsaktivitet. I Forsvarsstudie 07 er både Ørland Hovedflystasjon (ØHF) og Heimevernets Utdanningssenter på Værnes foreslått nedlagt. Dette rammer ikke bare de aktuelle lokalsamfunnene svært hardt, det berører også en hel landsdels nærforsvar. En slik utvikling, som er uheldig i seg selv, vil også ha negativ innvirkning på forsvarsviljen i en befolkning som alltid har levert motiverte og kompetente soldater og ansatte. I tillegg vil det kunne være starten på avviklingen av den allierte forhåndslagringen i Trøndelag. I sum vil en slik utvikling innebære en svekkelse av nasjonens forsvarsevne.

Venstre forutsetter at regjeringen bygger på grundige militærfaglige og strategiske argumenter når den fremtidige forsvarsevne og struktur skal fastlegges, og at de samlede økonomiske rammer til forsvaret står i forhold til ønsket drift. Vi forutsetter også at Norges forpliktelser i forhold til NATO og USA ivaretas. Vi forventer at dette betyr at de gjenværende avdelingene i landsdelen, Ørland Hovedflystasjon, Heimevernets Utdanningssenter og Luftkrigsskolen utgjør en sentral del av Forsvaret også i fremtiden, og minst på dagens nivå. Forsvarsevnen og best mulig ressursutnyttelse i så måte må være det avgjørende når fremtidig struktur skal fastsettes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**