Høyere bunnfradrag bedre enn høyere lønn

Styret i Troms Venstre uttaler at de vil arbeide for en skatteendring som innebærer at bunnfradraget økes betydelig. Det vil gi nasjonen en langt sunnere økonomi enn en galloperende bruttolønnsøkning og påfølgende prisvekst. Her er hele uttalelsen:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Høyere bunnfradrag istedenfor høyere lønn

Det forhandles om lønn framover våren mens Norge allerede er på lønns- og pristoppen i verden. Lønn og priser drar vekselvis nasjonen mot nye kostnadshøyder og bremser produksjonen. Konkurransesituasjonen forverres for våre vareeksportører og turistnæringa i landet. En skattesenking istedenfor lønnshøyning ville ha gitt folk mer å rutte med, samtidig som vi hadde bremset opp kostnadsveksten. En skatteendring som hadde kommet alle til gode, ville være en høyning av bunnfradraget. Troms Venstre vil inn mot neste stortingsperiode jobbe for at de første 150 000 kr av lønns- og næringsinntekt skal være fritatt skatteplikt. Dette vil sosialt sett være en positiv ettersom det er de med lave og middels inntekter som vil tjene mest på den. Og det vil være en håndsrekning til dem som prøver å få i gang egen næringsvirksomhet.

Lavere skatt gir mer skatt
Bondevik 2-regjeringa beviste at det faktisk kom inn mer skatt ved at man senket skattene noe, for da var det flere som produserte mer. En del av inntektsfrafallet vil også dekkes inn ved å rydde opp i jungelen av uoversiktlige og ineffektive fradragsordninger.
Omlegging av skatten vil sende et sterkt signal om at det lønner seg å arbeide i ei tid der vi vil trenge betydelig mer arbeidskraft. Stoltenberg og Halvorsen fortsetter bare å beskatte alminnelige inntekter, ikke minst gjennom toppskatt for annenhver lønnstaker, mens de aller rikeste merkelig nok slipper lett unna. Arbeid beskattes nærmest som om det var en skadelig aktivitet. Det skal lønne seg å arbeide, noe som igjen vil lønne seg for landet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**