Korte fakta om Venstre

Venstre er Norges eldste parti, og ble stiftet den 28. januar 1884. Stikkord for denne siden er: Ideologi, historikk, hovedsaker, medlemstall og oppslutning ved valg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Venstre er et parti i vekst: Det viser oppslutning, medlemstall og aktivitet. Noen korte fakta om Norges eldste parti, stiftet 28. januar 1884.

Ideologi
Venstre er Norges eldste parti, og ble stiftet den 28. januar 1884. Venstres historiske tradisjon og liberale politikk tar utgangspunkt i det enkelte mennesket. Alle skal ha mulighet til å bruke sine evner til beste for seg selv og samfunnet.

Den sosiale liberalismen vokste fram på 1800-tallet, med krav om en aktiv stat for å skape sosial rettferdighet og reell frihet for alle. Når Venstre dannes i 1884 er frihet for den enkelte supplert med ansvar for hverandre som den sosiale liberalismens kjerne. Dette danner grunnlaget for innføringen av folkestyret, utbyggingen av den offentlige skolen og begynnelsen på velferdsstaten.

Medlemstall
For 3. året på rad øker medlemstallet i Venstre. I 2006 hadde Venstre 6032 betalende medlemmer. Det er en fremgang på 221 medlemmer fra 5811 i 2005. Økningen fortsatte i 2007, med flere enn 1000 nyinnmeldte medlemmer og et medlemstall på 7000.

Sterk listerekord til kommunevalget 2007
Venstre stilte liste i 297 kommuner ved kommunevalget i 2007. I tillegg var partiet sterkt representert på bygdelister og felleslister i 25 kommuner. Dermed fikk velgerne et tilbud om å stemme Venstre eller på partiets kandidater i 322 kommuner.

Vi må helt tilbake til 1971, før partisplittelsen på Røros, for å finne et større antall Venstrelister ved et kommunevalg. I 2003 hadde Venstre 283 lister. I en tid der det åpenbart er stor slitasje på lokale politikere, klarer Venstre å moblisere et lokalt engasjement som gir en økning i antall lister til høstens valg.

Venstres oppslutning
Ved valget i 2005 fikk Venstre en oppslutning på 5,9 prosent. I 2007 gjentok Venstres dette resultatet. Venstre har siden stortingsvalget hatt en stabil oppslutning på over 5 prosent på de store meningsmålingene.

Politiske hovedsaker:

Skole: Venstre vil styrke den offentlige skolen, særlig gjennom å gjenreise respekt for læreren og fagkunnskapen. Alle skal ha mulighet til å utnytte sine evner og sin skaperkraft. Venstre vil styrke læreren og gi mer ansvar til den enkelte skole.

Småbedrifter: Fremtidens velferdssamfunn avhenger av et nyskapende næringsliv. Framtidens arbeidsplasser er enda ikke skapt, og Venstre vil ha en politikk som støtter nyskapere og gründere. Forskning, utdanning og skattesystem er viktige forutsetninger for framtidens arbeidsplasser og velferd. Partiet slår et slag for å slippe fram de som tør å satse, og som tør å tro på en idé.

Miljø: Venstre vil gjøre Norge til en moderne miljønasjon. Klimaendringer og truslene mot de livsviktige økosystemene må tas på alvor. Partiet definerer seg selv som et moderne, løsningsorientert, teknologioptimistisk og ansvarlig miljøparti. Mantraet er å gi våre barn og barnebarn minst like gode muligheter til ren natur som vi selv har hatt.

Sosialt ansvar: Ifølge Venstre måles et velferdssamfunn etter hvordan vi tar vare på de svakeste. I Norge er det ikke lenger viktigst å gi mer til alle, men å hjelpe enkeltmennesker som trenger det.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**