Venstre i bresjen for kvinners rettigheter

Venstre har gått i bresjen for kvinners rettigheter i Norge i over hundre år. I 1907 kjempet Venstre-kvinner fram kvinnelig stemmerett ved Stortingsvalg. Hundre år senere er det kvinners rettigheter i et internasjonalt perspektiv vi ønsker å fokusere på i forbindelse med kvinnedagen, skriver Guri Melby i et leserinnlegg i Adresseavisen den 8. mars. Hele innlegget kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Guri Melby

Kvinners rettigheter blir i dag krenket i mange land. Jeg vil spesielt peke på land i den muslimske verden med kvinnefiendtlige regimer. Flere av dem praktiserer blant annet tvangsgifte, steining for påstått utroskap og at kvinnelige vitneutsagn bare er verdt halvparten av en manns. Videre kan kvinner straffes med døden for umoralske handlinger, mens menn kan ha flere koner og et ubegrenset antall midlertidige ekteskap.

Kvinners rettigheter blir også svært ofte krenket i forbindelse med krig og uroligheter. Når fredsforhandlere samles rundt et bord er imidlertid kvinner sjelden å se. Dette til tross for at det ofte er kvinner som kjenner lokale forhold best, og at de i mange tilfeller utgjør en stor ubrukt ressurs med henblikk på å fremme stabilitet og forsoning. Jeg mener kvinner ikke bare skal ses på som en et offer, men også som en ressurs.

Menneskehandel og trafficking er et annet område hvor kvinners rettigheter krenkes. Ifølge FNs International Labour Organisation, ILO, lever 12,3 millioner mennesker som slaver i verden i dag. Om lag 80 prosent av disse er kvinner, og mange tvinges til å jobbe i sexindustrien. Det er grunn til å advare mot den lettvinte løsningen å kriminalisere prostitusjon, som vil gjøre tilværelsen for prostituerte enda mer utrygg. I stedet må innsatsen for å ta bakmenn intensiveres gjennom et effektivt internasjonalt politisamarbeid. Trafficking er et internasjonalt problem som krever internasjonale løsninger.

Noe av drivkraften bak menneskehandel og trafficking er bunnløs fattigdom i deler av verden. Dette gjør mange kvinner til lette bytter for kyniske agenter som lokker dem til rike land hvor veien inn i prostitusjon er kort. Jeg har derfor stor tro på å bedre kvinners levekår i fattige land. Satsing på kvinners helse, noe som også kommer barn til gode, står her sentralt. Det samme gjelder mikrokreditt rettet mot kvinner. De viser seg ofte å ha gode evner som oppfinnsomme, innovative og ansvarlige entreprenører.

Guri Melby
Politisk nestleder, Sør-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**