Regionflopp

Regionreformen er en flopp, mener fylkesleder Roar Sollied, som har fremmet Troms Venstres syn på fylkestinget siden 1999. – Å overføre riksvegene til fylkeskommunen, kunne Stortinget ha gjort i et lite enkeltvedtak en ettermiddag, sier fylkeslederen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det kom ikke som en bombe at Regjeringen ikke vil ha større fylker (regioner). Men det er skuffende, mener Troms Venstre som er det partiet i Troms som har hatt region Nord-Norge på programmet lengst: Allerede 4 år før Dahlø1 og fylkesråd Roger Ingebrigtsen gjorde det til sin sak, hadde Troms Venstre det på fylkesprogrammet. Troms Venstre hadde håpet å kunne ha en sterkere og mer formell nordnorsk stemme enn det konstruerte Landsdelsutvalget. Elleve av landets fylker ønsket egentlig en regionmodell. De er i liten grad naboer…

Siste sol desember Målselv

Troms Venstre ønsket en regionreform som kunne utvikle folkestyret ved å desentralisere makt fra staten til region- og kommunenivå. Regionen kunne ha bidratt til å gi landsdelen en sterkere stemme overfor Staten. Det blir nå umulig å kreve spesialisthelsetjenesten med sykehusene tilbake til regional styring når fylkene ikke blir betydelig større enn i dag, og de nye oppgavene vil gjøre minimal forskjell fra dagens oppgaver. Sannsynligvis blir det enda mindre penger til riksvegene når de legges til fylkesnivået. Erfaringsmessig følger det ikke alltid med midler som passer oppdraget. Det som syntes å være mest opplagt, nemlig overføring av miljø og landbruk fra Fylkesmannen til Fylkeskommunen, stides det fortsatt om. Troms Venstre mener at Regionreformen er en fullstendig flopp hvis man ikke engang klarer å bygge ned Fylkemannens oppgaver til å være kun tilsynsoppgaver. Vil Staten egentlig avgi makt, spør Troms Venstre.

Regionmeldinga sperrer ikke for reguleringer av fylkesgrenser og frivillige sammenslutninger. Troms Venstre vil derfor fortsatt arbeide for en mer hensiktsmessig grensegang mellom Troms og Nordland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**