Endret eiereskap i Lyngmyrhallen AS – mål eller selvmål?

Formannskapet behandlet sist tirsdag en sak om etablering av et konsern for kommunens aksjeselskaper.

Tvedestrand Venstre vil jobbe for at Tvedestrand kommunestyre klart og tydelig vedtar at Lyngmyrhallen AS ikke skal bli datterselskap i et kommunalt konsern. Uavhengig av om en, som forutsatt, skulle komme over en eierandel på 90%. Eierandelen i dag er 85%.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det direkte eierskapet og styrestruktur bør videreføres. Tvedestrand Venstre mener;

1. Lyngmyrhallen AS har ikke noen naturlig plass i konsernet. Formål; “Bygge og drive idrettshall og dertil knyttet virksomhet” og aktiviteter er overhode ikke forenelig med andre aktuelle konsernselskap sine formål og aktiviteter. De selskapene driver næringsutvikling og næring.
2. Lyngmyrhallen AS skal ikke gi fra seg egenkapital til selskaper med andre formål. Konsernbidrag betyr at en gir fra seg egenkapital. Det er hele inntekten som overføres — ikke bare skatten. Belastningen er 100%. En stifter gjeld. Giver subsidierer mottaker. Det er den økonomiske konsekvensen. Resultatført skattekostnad pr. år i perioden 2003-2006 er ca. kr. 24.000 i gjennomsnitt. Mulige mottakere av konsernbidrag kan fremføre sine underskudd.
3. Lyngmyrhallen AS bør, gjennom en velbegrunnet søknad, ha gode muligheter til selv å kunne oppnå helt eller delvis skattefritak.
4. Lyngmyrhallen AS skal ikke låne penger ut til andre selskap.
5. Lyngmyrhallen AS skal ikke finansiere oppkjøp og andre investeringer.
6. Lyngmyrhallen AS trenger ikke være del av en gjennomgående styrerepresentasjon.
7. Lyngmyrhallen AS sin økonomiske drift og status kan best leses ut av eget regnskap. I et konsernregnskap vil mye av informasjonen forsvinne. Om en ønsker samlet oversikt kan det lages proforma konsernregnskap.
8. Lyngmyrhallen AS som deltaker i konsernet vil ikke gi noe mer “tyngde og kraft i næringsutviklingen” — som det står i saksframlegget.
9. Lyngmyrhallen AS kan miste muligheten til spillemidler i fremtiden f.eks. til rehabilitering av hallen, hvis det skulle bli aktuelt.

Ved behandling i formannskapet 12.02.2008 forslo Tvedestrand Venstre først å utsette saken slik at en kunne få en grundigere gjennomgang. Kun Jørgen Goderstad (Sp) støttet forslaget.

Tvedestrand Venstre reiste deretter forslag om at Lyngmyrhallen AS ikke nå, eller senere skal inn i konsernet.

Tvedestrand Venstre valgte til slutt, som eneste parti, å stemme mot den foreslåtte konsernmodellen.

Hvis det i saksfremlegget eller politisk ikke er meningen at Lyngmyrhallen AS skal være med i konsernet bør dette vedtas klart og tydelig. Jfr. protokollens ordlyd.

Saken behandles i kommunestyret 26.02.2008.

Helge Solberg,
Registrert revisor
Tvedestrand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**