Sykehus eller sykehotell?

Sykehusutspill fra Arne Mikalsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Fjerner man akutten og fødeavdelinga har vi ikke et sykehus, men et sykehotell. Det sier lokalpolitiker Arne Ivar Mikalsen, selv ny-utskrevet fra intensivavdelingen på Stokmarknes.

Arne Ivar Mikalsen (V) fra Stokmarknes er både lokalpolitiker og bruker av sykehuset.

På grunn av ettervirkinger av en alvorlig nevrologisk lidelse for åtte år siden, blir han fra tid til annen akutt dårlig og trenger umiddelbar intensivbehandling. Senest i forrige uke, da VA skrev om planlagte kutt i intensivavdelingen på Stokmarknes, lå Mikalsen innlagt på gjeldende avdeling.

Han synes det er galskap å fjerne en så livsviktig funksjon for befolkningen i Vesterålen.

"Sykehotell"
Mikalsen har prøvd intensivavdelingen både på Rikshospitalet i Oslo og i sykehuset i Bodø, og etter hans erfaring står ikke behandlinga på Stokmarknes tilbake for noen. Til VA sier han at han ikke mener at sykehuset på Stokmarknes trenger like mange funksjoner som Rikshospitalet.
– Men hvis man fjerner akuttfunksjonen, intensivavdelinga og fødeavdelinga, har vi ikke lenger noe sykehus, men et sykehotell. Da kan vi like greit flytte alt til Turistsenteret.
Da Mikalsen ble akutt dårlig i forrige uke, var ambulansen ute på andre oppdrag, og den alvorlig syke politikeren måtte fraktes i personbil til sykehuset, som bare ligger noen minutter unna. Hvordan det hadde gått hvis han måtte reist til Harstad, Bodø eller Tromsø, vil han ikke tenke på.
– Det ville vært en umulig situasjon, sier han.
At intensivavdelingen ikke alltid er fullt belagt mener han er et dårlig argument for å redusere.
– Man trenger det vi har i dag. De ansatte går ikke og slenger, og når det skjer noe, må alt være på plass. Det går ikke an å legge ned brannvesenet selv om det sjelden brenner.
Politikeren mener det er på tide at både befolkningen og styrene i Helseforetakene i hele landet gjør et opprør mot dagens organisering i foretak:
– Jeg er enig i at det ikke skal ødsles med midler, men business-tilnærmingen må bort. Man kutter for å få budsjettene i balanse, men samtidig fjerner man livreddende tilbud til befolkningen, sier Mikalsen.

Må reagere
Mikalsen har stor respekt for Kjell Opseth, som trakk seg i protest fra styret i Helse Vest på grunn av urimelige krav til innsparinger, og viser til Oddvar Pedersens debattinnlegg i VA torsdag. Han mener helseforetakenes styremedlemmer har et spesielt ansvar å si fra at det går for langt.
– Man må ikke glemme at det er folk man har å gjøre med, ikke varer. Det er greit at Avinor drives etter forretningsmessige prinsipper, men helse er i en særstilling. Når en slik ordning ikke fungerer i Norge — og heller ikke fungere andre steder — trenger vi en ny modell.
Han oppfordrer styremedlemmene i helseforetakene til å reagere, i stedet for at de konkurrere om å være flinkest til å spare penger.
– Styrene er nødt til å gi tilbakemelding om at det ikke går, i stedet for å gi frøken et rødt eple. Hvis de ser at det som gjøres ikke gagner befolkningen, må de trekke seg.
Mikalsen synes heller ikke Vesterålens befolkning bør akseptere usikkerhet rundt sykehuset. Problemene med kutt i tilbudene i Vesterålen er ikke unike: Lokalsykehus i hele landet kjemper for sin eksistens.
Politikeren mener at dersom det er slik at regjeringen har som politikk å bygge ned lokalsykehusene, bør det være en av de viktigste sakene å få frem før neste stortingsvalg.

Kilde: VA Silje Nilsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**