Rogaland — Nasjonalt senter for offshore energi- og miljøteknologi

Vi har et nasjonalt testsenter på Karmøy, METSenter, som spiller en svært viktig rolle og er en nøkkel for å få på plass en teknologi innenfor bølge- og vindenergiproduksjon offshore som tåler naturkreftene installasjonene blir utsatt for i åpent hav

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Norge har som storeksportør av fossilt brensel et spesielt ansvar for å finne alternative fornybare energikilder som kan bidra til reduksjon av den globale oppvarmingen. Norsk næringsliv deltar allerede i en del prosjekter for bølgekraft og offshore vindkraft.

METSenteret er opprettet som følge av et samarbeid med StatoilHydros HYWIND (vindkraft), Fred Olsens FoBox (bølgekraft) og Lyses SWAY med demo- vindmøllepark. Alle tre prosjektene er lokalisert vest for Utsira og Karmøy.

Det neste trinnet med kommersialisering og et fremtidig industrieventyr innenfor dette, er avhengig av forskningen og testingen av disse. I denne fasen blir det da viktig at staten stiller opp og legger forholdene til rette for at dette skal lykkes. Økonomiske og politiske grep må gjøres for at ny offshore- og energiteknologi skal kunne tas i bruk i stor skala. Dette vil igjen minske presset på vindkraftutbygging i konfliktfylte områder på land.

Vi trenger en nasjonal utbyggingsplan, slik vi har på land for vindmøller. Egnede områder som ikke kommer i konflikt med fiskerinæringen må kartlegges til bruk for offshore installasjoner for fornybar energi. Både regelverk og konsesjonsvilkår for drift av installasjonene til havs må utformes.

Idéene må omsettes til industri og kommersielt realiserbare prosjekter. Dette er både kapitalkrevende og kunnskapskrevende. Derfor er det igjen viktig at staten deltar med kapital til satsing på ny teknologi. Norske myndigheter kan ikke sitte passive å vente på at næringslivet selv skal ta risikoen og utgiftene med å være først ute for å etablere gode teknologiske løsninger for offshore fornybare energikilder.

Venstre mener at det er naturlig å ta utgangspunkt i det etablerte offshore teknologi- miljøet når nye prosjekter skal realiseres. Rogaland må bli lokomotivet som sørger for å finne kostnadseffektive løsninger for industrialisering og kommersialisering av offshore teknologi for fornybar energi.
Slike anlegg kan også benyttes til elektrifisering av offshore- plattformer, noe som igjen vil bidra svært positivt i klimaregnskapet.

En kombinasjon av kunnskap fra Rogaland og statlig kapital kan derfor bli avgjørende for det bidraget Norge kan gi til en nødvendig teknologiomstilling fra fossilt brensel til fornybar energi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**