Kongemakt og kirkemakt styrte folks liv fra vogge til grav i hele middelalderen. Så fikk vi heldigvis framvekst av opplysningstiden på 1700-tallet som kom med den radikale ide at alle mennesker faktisk er likeverdige. Det kom som et sjokk på makteliten og utgjorde en trussel både for kongemakten og kirkemakten som på mange måter var uatskillelige. I store deler av Europa vokste det fram en folkebevegelse som var spiren til et demokrati og med krav om allmenn stemmerett. Dette innebar en kamp mellom de som måtte avgi makt, nemlig både kongen, kirken og embetsmennene, mot folket. Venstre ble stiftet i 1884 hvor en av grunnene var kampen mot embetsmannsstyret. Proster og biskoper var en vesentlig del av embetsmannsstanden og har gradvis blitt tvunget til å avgi makt. Mange i den norske kirke vil fortsatt beholde statskirken og ikke løsrive seg fra staten. Etter mitt syn bør all forkynnelse og religiøse aktiviteter defineres ut av den offentlige sfæren og overføres til privatsfæren slik som mange moderne stater har gjort, – altså nettopp det Holck kritiserer meg for å mene. Jeg beklager sterkt at Norge ikke har gjort det.
Religion og livssyn – et foreldreansvar
Det er helt riktig slik Holck har oppfattet mitt syn,-nemlig at det er og skal være en foreldreoppgave å velge livssyn og eventuell religiøs tilknytning for sine barn. Religion og forkynnelse er noe av det siste jeg ser på som offentlig oppgave. Verken stat, fylkeskommune eller kommune bør knytte seg til en bestemt religion eller livssyn. Hvorfor? Jo,- ganske enkelt fordi både stat og kommune må være for alle. Stat og kommune skal kunne møte kristne, jøder, muslimer, buddhister og ateister med samme respekt. Slik må det være! Hvordan kan ikke-kristne borgere i Norge, ha tillit til en forvaltning og en offentlig skole som gir privilegier til en bestemt religion? Det er et signal om at den kristne statsreligionen er den foretrukne og at alle andre livssyn er mindreverdige. Når kommunen i regi av en skole arrangerer gudstjeneste i skoletida, må det oppleves som et problem for ikke-kristne minoriteter som også er borgere av dette landet. Norge har nettopp fått kritikk for at KRL-faget bryter med menneskerettighetene. Hele Krl-faget bør etter min mening avvikles og gjeninnføres i en annen form som en del av samfunnsfaget. På denne måten kan kunnskapen om de store religionene settes inn i et samfunnsperspektiv og bidra til kunnskap om religionenes plass i menneskenes historie.
Fint at folk er religiøst aktive
Jeg vil understreke at jeg har ingen ting imot at folk er religiøst aktive. Det gir et annet perspektiv på livet og religiøs tro er et felles menneskelig trekk som man møter i alle kulturer i alle deler av verden. Derfor er det viktig at denne delen av livet tilhører privatsfæren og tas ut av alle offentlig virksomhet. Dagens krav om at kongen må bekjenne seg til den kristne tro må avvikles. Dagens krav om at minst halvparten av statsrådene må være medlemmer av statskirken, må avvikles. Holcks krav om at offentlige skoler og andre institusjoner skal arrangere arrangerer gudstjenester, må også opphøre. Slik skal vi bygge et sekulært Norge hvor alle borgere behandles likt av det offentlige. Foreldrene har ansvar for barnas religiøse liv,- ikke stange kommune. Hører du Holck? Jeg har absolutt ikke abdisert i verdispørsmål.
Erik Ringnes
Kommunestyrerepresentant for Venstre i Stange