Forslag til fråsegner om gang- og sykkelstiar, opprydding i helsevesenet, kollektivtilbod og lærarlø

Foreløpig er desse forslaga til fråsegner meldt inn til fylkesårsmøtet på Vegårshei 9. februar. Det er venta fleire.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Forslag fra Line Mørch:

Gang- og sykkelstier

Et sammenhengende og godt vedlikeholdt system av gang- og sykkelstier gjør det mye mer attraktivt for innbyggerne å velge sykkel fremfor bil på jobben. Transportøkonomisk Institutt har beregnet at sykkelbruken går ned med 25-50 % hvis vedlikeholdsstandarden på sykkelveien er lavere enn på bilveien. Økt sykkelbruk har i tillegg til de åpenbare miljøgevinstene også helsegevinster, og mindre bilbruk vil over tid redusere vedlikeholdskostnadene på bilveinettet.
I Aust-Agder er det mange eksempler på sterkt trafikkerte veier som mangler gang- og sykkelveier. Det verste eksemplet er deler av nåværende E18 mellom Arendal og Tvedstrand. På denne stamveien må de myke trafikantene bruke veibanen. Det viser seg i praksis at det er så trafikkfarlig at det ikke er mulig. Veier rundt byene som brukes som skolevei mangler flere steder fortau og sykkelstier, og skolebarn får svært farlige skoleveier. Det igjen fører til at foreldre kjører barna til skolen, med de uheldige følgene det får for miljø, helse, økt trafikk rundt skolene, og det at barna lærer å "bruke beina".
Som er oppfølging av klimaforliket og av trafikksikkerhetshensyn forventer Aust-Agder Venstre en betydelig økning av midler til gang- og sykkelveier på veibudsjettet, ut over det som til nå er bevilget.

Forslag fra Eva Winge Hæstad:

Rydd opp i Helseforetaket!

Aust Agder Venstre ser med bekymring på uverdig behandling av pasienter ved Helseforetaket sør/øst, der alder og sosial bakgrunn nå synes å spille en avgjørende rolle.
Vurdering av kostnadskrevende behandlingsmetoder er blitt butikk
for hvor vidt det "lønner" seg å redde et menneskeliv.
Dette oppleves som uverdig sortering av mennesker. På grunn av økonomiske sparetiltak og dekning av store underskudd i Helseforetaket. Eldre mennesker føler de blir salderingspost i et økonomisk kaos.
Venstre ser at enkelte lidelser er mer lønnsomme å behandle enn andre og mener dette er en trussel mot likebehandling og menneskerverd.
Venstre protesterer også mot nedbemanning og uverdige arbeidsforhold, der ansatte ikke får muligheten til fast arbeid, men må ta til takke med vikariater og løse kontrakter ofte over lange perioder.
Det forventes nå et aktivt engasjement fra ansvarlige myndigheter for å rydde opp og å sikre syke mennesker en forsvarlig behandling uavhengig av resultatet.
Å sikre stabilitet hos de ansatte er en forutsetning for sikker og forsvarlig behandling.

Forslag fra Eva Winge Hæstad:

Styrk kollektivtilbudet i distriktene!

En styrking av kollektivtransporten i distriktene er et godt miljørettet tiltak.
Et bedre samordnet busstilbud vil redusere bilbruken og miljøet.
Aust Agder Venstre krever økt satsing på bl.a. busstilbudet i distriktene og bedre korrespondanse til utfartsårene og byene.
Aust Agder Venstre krever et bedre rutetilbud til befolkningen som igjen vil redusere bilbruken blant befolkningen.
Mindre transport vil også spare miljøet og samtidig styrke befolkningsgrunnlaget på bygdene og i distriktene.
Venstre ser at kollektivtilbudet i byene er godt, men dårlig i distriktene. Derfor trenges det en samordnet og satsing for å få folk til å bruke kollektiv transport.

Forslag fra Line Øvernes Mørch og Jan Kløvstad:

Norge trenger et lærerløft

Venstre mener det viktigste skolegrepet er å sørge for flere og bedre lærere. En utvidelse av skoledagen med fem timer koster alene 2,3 mrd. kroner. Dette kunne man i stedet bruke på bedre etter- og videreutdanning av lærere og femåring lærerutdannning. Kvalitet er viktigere enn kvantitet.

Erfaring tilsier at lærere som har solide faglige kvalifikasjoner og som er trygg i sin rolle som voksenperson og klasseledere, også er dem som klarer å skape ro og et godt læringsmiljø for elevene. Da må vi styrke lærerne, og ikke strebe etter mer skoletid med lærere som ikke finnes.

Venstre vil prioritere skolen i nasjonale og lokale budsjetter, og lanserer derfor følgende konkrete tiltak:
· Venstre ønsker lærere med best mulig kompetanse, og vil derfor endre og utvide allmennlærerutdanningen til fem år og samtidig innføre strengere opptakskrav.
· Innføre systematisk etter- og videreutdanning for lærere – et lærerløft – gjennom en ordning med et kompetanseår. Det vil si en ordning hvor lærere etter et visst antall år kan få permisjon – enten for å praktisere i annet arbeid for å øke kunnskapen om temaer som er relevant for skolen, eller for å ta videre utdanning som gir formell kompetanseheving.
· I motsetning til Regjeringen tar Venstre inn over seg at vi i løpet av få år vil mangle lærere i norsk skole. Venstre vil derfor utvikle og innføre nasjonale rekrutteringsplaner for å sikre mange nok lærere.

———
Arendal Venstre har også varsla fråsegn om E18.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**