Aromaterapi til eldre på sykehjem

Ski Venstres Berit Strøm Grevstad mener eldre på sykehjem bør få tilbud om aromaterapi på kommunens regning. Dette oppslaget sto i ØB 15.12.07.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Berit Strøm Grevstad (V) sitter i Utvalg for tjenesteutvikling og jobber selv som naturmedisiner. Foreløpig er forslaget om å tilsette eller anvende aromaterapeuter på sykehjem kun oversendt saksordfører, men Venstre-politikeren håper at forslaget vil havne på politikernes bord.
—Halvparten av befolkningen bruker alternativ medisin. Det er på tide å innføre det i behandlingen av eldre på sykehjem, mener Strøm Grevstad.

Flere kommuner, blant annet Oslo, tilbyr aromaterapi til eldre på sykehjem, men regningen må pasientene plukke opp selv. Strøm Grevstad mener Ski kommune bør kunne tilby en slik behandling gratis til sine eldre, eventuelt betale deler av regningen.
—Dette er ikke ukjent i andre land, for eksempel i England. Undersøkelser gjort her viser at medikamentbruken går ned og de eldre får økt trivsel, noe som igjen fører til økt livskvalitet, forteller Strøm Grevstad.
Hun understreker at de eldre selv skal bestemme om de ønsker alternativ behandling.

Massasje
I første omgang mener Strøm Grevstad at tilbudet bør være en forsøksordning. Dersom interessen og resultatene er gode, ser ikke Strøm Grevstad bort fra at behandlingstilbudet kan utvides til også å gjelde andre alternative behandlingsformer som for eksempel soneterapi.
—Dette er jo ikke naturmedisin, men naturmetoder. Massasje gjør ofte godt på eldre kropper. Dersom en slik behandling kan føre til mindre medikamentbruk, vil det lønne seg både økonomisk og økologisk, mener Strøm Grevstad.

Positiv
Leder av Utvalg for tjenesteutvikling, André Kvakkestad (Frp), er positiv til forslaget fra Strøm Grevstad.
—Hvis dette er noe mange eldre ønsker, ser jeg ikke bort fra at en sak kan havne på politikernes bord. Om det blir kommunen som skal betale for behandlingen, eventuelt deler av den, eller om det blir et tilbud på lik linje med frisør og fotpleie hvor pasienten betaler selv, er for tidlig å si. I utgangspunktet er kommunen positiv til behandlingsformer som hever folks livskvalitet. Om det virker eller ikke er selvsagt mest interessant hvis det er kommunen som skal betale regningen, sier Kvakkestad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**