Det angår også oss: Voldtektssjokk

Mellom 8 000 og 16 000 kvinner blir voldtatt eller forsøkt voldtatt hvert år. Mørketallene er store. Den «tryggeste» forbrytelsen du kan gjøre er å begå en voldtekt. Det er nemlig mindre enn 1% sjanse for at du blir tatt og straffet. Tallene Rita Sletner (V)presenterte sjokkerte tilhørene på det felles årsmøtet for Venstre i Hurum, Røyken og Lier 30. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Engasjert Rita Sletner

Foto: Finn Dale Iversen

Rita Sletner, leder av Voldtektsutvalget, engasjerte da hun presenterte den rykende ferske NOU’en fra Voldtektsutvalget: «Fra ord til handling – Bekjempelse av voldtekt krever handling».
25 personer lyttet og debatterte, mens media glimret med sitt fravær.

Rita Sletner presenterer Voldtektsutvalgets utredning

Foto: Finn Dale Iversen

90% av sakene blir ikke meldt til politiet. I 2006 ble 974 saker anmeldt, men åtte av ti saker blir henlagt. Utvalget mener strafferammen er høy nok (21 år), men straffeutmålingen er altfor lav. Minstestraffen er to år. Det vanlige er fra to til fire år.

– Det er viktig å sette voldtekt på dagsordenen. Voldtekt angår faktisk oss alle: Kanskje har en veninne, en søster eller en kollega vært utsatt for en overgriper. Temaet har vært tabu- og skambelagt i så mange år. Nå er det på tide å få problemstillingen fram i lyset, sier Gunn-Torill Homme Mathisen i Hurum Venstre.

– Jeg tror at det å få opprettet en sentral spesialenhet i politiet, SEPOL, som utvalget foreslår, er helt nødvendig for å klare å ta ordentlig grep. Dersom man også oppretter SO-team (SO=seksuelle overgrep) i alle politidistrikt, vil man ha en reell mulighet til å etterforske sakene grundig nok til at man kan ta overgriperene, få en domfellelse og en riktig og rettferdig straff. Det er helt nødvendig at kompetansen styrkes både i politiet og i rettsvesenet, sier hun.

Voldtatt

Foto: Finn Dale Iversen

– Bildet på forsiden av rapporten – av en voldtatt kvinne – rørte noe dypt inne i meg, sier Homme Mathisen. Det lukkede og forstenede uttrykket i ansiktet til kvinnen der hun krøller seg sammen som for å beskytte seg mot verden utenfor. Hun gir ansikt til fortvilelsen et overgrepsoffer må føle.

Tiltak

Utvalget foreslår bl.a. følgende tiltak:

Etablere en ny sentral, landsdekkende spesialenhet i politiet med ansvar for sedelighetssaker. Utvalget forslår at enheten skal være operativ 24 timer i døgnet, og få navnet Politiets sentrale enhet mot seksualisert vold (SEPOL).
Opprette SO-team i hvert politidistrikt med minimum en taktisk og en teknisk etterforsker samt en jurist med utdanning og kompetanse innen seksuelle overgrep. Et SO-team er satt sammen av fagpersoner med spesialkompetanse innen saksfeltet seksuelle overgrep
Utvide rådgivningskontorene for kriminalitetsofre til en landsdekkende støttefunksjon for voldtektsofre, som kan gi bistand til den voldtatte ut fra den enkeltes behov.
Heve kompetansen i rettsapparatet, på overgrepsmottakene i lærerutdanning, helse og sosialutdanning med mer.
Innføre gratis helsehjelp ved overgrepsmottak.
Innføre gratis oppfølging hos psykolog eller psykiater ut over akutthjelp i ett år fra behandlingen starter, uavhengig av om hjelpen ytes av spesialst med eller uten avtale med det offentlige.
Endre kravet til bevis for voldsoffererstatning fra klar sannsynlighetsovervekt til ordinær sannsynlighetsovervekt.
Gi adgang til å få oversatt sakens dokumenter, dekket reise og opphold i forbindelse med en eventuell rettssak, når voldtekten skjer i utlandet.
Innføre obligatorisk opptak av avhør i voldtektssaker, herunder avhør av fornærmede.
Iverksette forskning for å kartlegge omfanget av voldtekt og forske på unge som forgriper seg og på sedelighetsdømte generelt.
Opprette en nettportal for informasjon om voldtekt og kontakt med politiet og hjelpeapparatet.

Rita Sletner får overrakt blomster av Mary Sandal Johansen

Foto: Finn Dale Iversen

Mary Sandal Johansen fra Røyken Venstre takket Rita Sletner for foredraget. Hun overrakte Sletner en blomsteroppsats som takk fra de tre venstrelagene for at hun tok turen til Hurumhalvøya og fortalte om det viktige arbeidet utvalget har gjort.

Rita Sletner, ass. generalsekretær i Venstre

Foto: Finn Dale Iversen

Dersom du har spørsmål til Rita Sletner om utvalgets arbeid, kontakt henne på

[email protected]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**