Regjeringen og Rogaland
Av Per A. Thorbjørnsen, Leder Venstes bystyregruppe i Stavanger.
Regjeringen løftet ikke en finger for å bidra til å redde arbeidsplassene ved Braathens-verkstedet. Statoils posisjon i Rogaland ble redusert etter Statoil/Hydro-fusjonen. Den sentrale og viktige internasjonale avdelingen ble lagt til Oslo og det ble knyttet usikkerhet til både hovedkontoradresse og plassering av konsernledelsen. Så langt har den rødgrønne regjeringen glemt Rogaland… Nye utfordringer står i kø og regjeringen har mulighet å rette opp noe av inntrykket som er skapt de siste årene.
Sørheimsutvalget
Regjeringen har lagt ut en felle. Fellen heter Sørheimsutvalget. Det kan høres rimelig kjedelig ut. Men utvalgets innstilling handler om intet mindre enn kvaliteten på de kommunale tjenestene. Sørheimsutvalget har konkluderte med at kommunene ikke lenger skal beholde selskapsskatten og at prosenten som regulerer utjevningen skal økes. I klartekst: Stavanger kommune kan tape om lag 110 millioner fra 2009.
Det betyr at vi kanskje må legge ned sykehjemsplasser i Stavanger. Dette er vanskelig å forstå så lenge regjeringen har lovet mer penger til kommunene og at det skal skinne av eldreomsorgen. Det skinner sjelden av nedlagte sykehjemsplasser. Sørheimsutvalget vil flytte enda mer penger fra skattesterke kommuner til skattesvake kommuner. Det betyr at sykehjemsplasser som leggs ned i Stavanger dukker opp som nye sykehjemsplasser i andre kommuner. Det vil bety at lærerstillinger som legges ned i Stavanger blir etablert i andre skattesvake kommuner. Det betyr at en rekke investeringer i Stavanger blir lagt på is, mens nye idrettshaller dukker opp i andre kommuner.
Sykehjemsplasser, lærerstillinger og investeringer er viktige både i Stavanger og i mindre skattesterke kommuner. Vi skal ha en utjevningsordning, men det finnes en grense. Sørheimsutvalget sprenger denne grensen. Regjeringen har lovet alle kommuner mer penger. Det ble aldri, aldri, sagt fra regjeringen side at det er de skattesterke kommunene som skal finansiere regjeringens kommunesatsing. Det avgjørende nå er at opposisjonen på Stortinget ikke går i fellen og gir sin støtte til Sørheimsutvalgets innstilling. I øyeblikket ser det mørkt ut. Mye tyder på at regjeringen følger opp Sørheimsutvalgets innstilling og at innbyggerne i Stavanger vil bråvåkne til et redusert tjenestetilbud fra 1. januar 2009.
Bybane
Vi i Venstre er nå lei av de ulike signalene som kommer fra ulike rødgrønne politikere om Bybanen. Det er ikke mulig å forstå eller å se en rød tråd i disse uttalelsene. De rødgrønne politikerne spriker i synet på prioriteringen av Bybanen, på statlig medvirkning til finansiering, spørsmålet om rushtidsavgift og på profilen av den lokale investeringen av banen.
Det er underlig at en regjering, som i valgkampen for over to år siden nettopp skulle prioritere en økt miljøsatsing, er så uklar om betydningen av Bybanen.
Bybanen er en gavepakke til regjeringen, men regjeringen har ikke tatt imot gaven. Dersom det var miljøpolitisk vilje til realisering av Bybanen hadde regjeringen tatt et betydelig mer offensive grep. Tvert imot blir nå Bybanen primært knyttet til Nasjonal Transportplan fra Regjeringens side, men Transportplanen nevner knapt Bybanen med et ord. Nå er tiden inne for at regjeringen viser vilje til realisering av banen. Det er en god start at regjeringen i vår bevilger nødvendige millioner til videre planlegging.
En realisering av Bybanen vil representere en radikal reduksjon av Co2 utslipp fra transportsektoren på Nord-Jæren. Bybanen er nødvendig for regionen vår.
Forsvaret
Forsvarsoperativ hovedkommando på Jåttå er foreslått overført til Bodø, og Madlaleiren er foreslått nedlagt. Dette er to av flere forslag Forsvarssjefen har lagt fram og som får radikal betydning for Rogaland. Senterpartiet har valgt Bodø ut fra distriktspolitiske hensyn. Og de hevder at «Stavanger-regionen har nok arbeidsplasser». Lars Sponheim uttalte til Stavanger Aftenblad sist lørdag at dette er en argumentasjon for flytting som Venstre ikke følger. Det skal være forsvarspolitiske argumenter som skal ligge til grunn for en eventuell flytting. Ut fra en slik innfallsvinkel er det åpenbart at den fellesoperative hovedkommandoen må bli værende i Jåttånuten. Begrunnelsen er klar: Hensynet til NATOs tilstedeværelse på Jåttå, de faglige hensynene, administrative og økonomisk samordningsfordelene mellom NATO kommandoen og den nasjonale kommandoen. Videre må det hindres kompetanseflukt fra forsvaret som fort kan bli en konsekvens av trussel om flytting. Flyttingen representerer også et statlig økonomisk sløseri av dimensjoner.
Postkontorene
Før valget slåss Senterpartiet hardt mot nedlegging av postkontor. De kritiserte tidligere regjeringer som har akseptert nedlegging av postkontor og overføring av posttjenester til butikk. Dette var stikk i strid med de verdier Senterpartiet ønsket å stå for og som de ville ha regjeringsskifte for å sikre. Nå har man kommet på andre tanker. Overføringen av posttjenester til butikker er så vellykket at regjeringen vil legge ned ytterligere 120 postkontor. Senterpartiet gjør det motsatt av det de tidligere har sagt at de ville gjøre.
Bondevik I satte ned Mjøsutvalget. Mjøsutvalget beredte grunnen for at høyskoler skulle kunne kvalifisere seg som universitet om de oppnådde de kvalitetsmål som ble satt. Dette ga rom for etableringen av Universitet i Stavanger. Stjernøutvalget, som Stoltenberg II-regjeringen satte ned har lagt fram sin innstilling forslag som kan legge til rette for en rekke nye universitet. Det er et opplegg for A og B-universitet, og det motsatte av det Venstre ønsker. Vi ønsker at Universitet i Stavanger løftes med økt ressurstilførsel, slik at de likebehandles med de andre universitetene. Det er viktig at regjeringen ikke bygger sin politikk på Stjernøutvalget sin innstilling. Universitet i Stavanger skal styrkes, ikke utvannes.
Regjeringen gikk til valg på en bedret kommuneøkonomi, med spesiell vekt på eldreomsorgen, en ny aktiv miljøpolitikk og styrking av de statlige selskapene.
I Rogaland er det vanskelig å få øye på realiseringen av denne satsingen. For oss ser det ut som om regjeringen har glemt Rogaland. Det er fire år siden de rødgrønne ropte på behovet for en ny regjering. Dersom Rogaland skal få den posisjonen vi fortjener er det kanskje nok en gang på tide å begynne å rope på en ny regjering.
Artikkelen ligger også her >>