Årsmelding for Aust-Agder Venstre 2007

Fylkesstyret har hatt følgende sammensetning:
Leder: Line Mørch, Tvedestrand.
Nestleder: Øystein Haga, Grimstad.
Kasserer: Odd B. Austarheim, Arendal
Styremedlem: Eva Winge Hæstad, Lillesand.
Styremedlem: Odd Håvard Dahle, Iveland.
For Venstrekvinnelaget: Anne Midtlien, Grimstad.
For Unge Venstre: Daniela Plaza Fuenzalida (til juni) og Olaf Engestøl (fra august).
Øystein Haga har vært gruppeleder i fylkestinget, det har derfor ikke vært ekstern representant fra fylkestinget fram til valget. Etter valget har også Marianne Lyngvi fra fylkestingsgruppa møtt i fylkesstyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Varamedlemmer:
1. Jan Kløvstad, Arendal
2. Geir Wigdel, Tvedestrand
3. Helene Fredly, Bykle
4. Svein Erik Jansen, Birkenes
5. Signe Lyngroth; Froland.

Utsendinger til landsmøtet: Line Mørch, landsstyret, Øystein Haga, Grimstad, Marianne Sigurdson Lyngvi, Arendal, Olav Åsen Haugsgjerd, Bygland, Daniela Plaza Fuenzalida, Unge Venstre. Dega Abdi Aman deltok som observatør. Anne Midtlien representerte Norges Venstrekvinnelag og Anne Solsvik representerte Norges Unge Venstre.

Andreas Koch

Foto: Venstre

Sekretær:
Andreas M. Koch har vært ansatt som fylkessekretær.

Organisasjon:
Venstre hadde i 2007 190 betalende medlemmer i Aust-Agder, mot 175 i 2006, og lokallag i 11 kommuner i fylket. Det ble i 2007 re-etablert lokallag i Bygland. Froland Venstre la på sitt årsmøte ned lokallaget inntil videre.

Årsmøte:

Årsmøtet ble holdt på Quality Hotell ved dyreparken i Kristiansand 9.-10. februar sammen med Vest-Agder Venstre.
Leder i prinsipprogramkomiteen, Hans Antonsen, holdt innledning om prinsipprogrammet.
Nestleder Olaf Thommessen og Anne Margrete Larsen fra stortingsgruppa hadde en samtale med Jan Kløvstad som ordstyrer.
Årsmøtet vedtok felles fylkestingsprogram for begge Agderfylkene og fire politiske uttalelser.

Representasjon:
Line Mørch har møtt i landsstyret.
Hans Antonsen har ledet Venstres prinsipprogramkomite. Jan Kløvstad har vært medlem samme sted.

Valgkamp og valget:
Fylkesstyret nedsatte en valgkampnemnd bestående av Øystein Haga, Marianne S. Lyngvi, Anne Midtlien, Daniela P. Fuenzalida, Line Mørch og Andreas Koch. Nemnda ble ledet av Anne Midtlien. Disse planla og ledet valgkampen for fylkestingsvalget.
Valgkampen ble preget av at det var lokalvalg, og interessen for lokalvalgene ser ut til å gå foran fylkestingsvalget. Det var derfor ganske krevende å bli synlig som fylkestingskandidater. Valgkampåpningen fordelte seg over flere steder gjennom hele dagen 24. august. Fylkeslaget hadde besøk av Odd Einar Dørum, og han deltok på alle arrangementene.

Odd Einar Dørum holder foredrag i Lillesand

Foto: Venstre

På bildet innleder han til debatt i sommerstevnet i Lillesand i juli. Dagen åpnet med miljøprisutdeling i Heftingdalen, fortsatte i Risør der Dørum holdt skolepolitisk foredrag ved Risør videregående skole, samt besøkte lokallagets stand i byen, og ble avsluttet med åpent og godt besøkt medlemsmøte i Grimstad.
De tre øverste kandidatene besøkte tidlig i valgkampen bedrifter og lokallag i nedre del av Setesdalen. Det ble mange inspirerende og lærerike omvisninger og samtaler.
De siste lørdagene før valget besøkte førstekandidatene stand arrangert av lokallagene i Lillesand, Grimstad, Arendal og på Brokelandsheia.
Aust- og Vest-Agder Venstre hadde felles valgprogram, men det ble utarbeidet en egen brosjyre med kortversjon for vårt fylke. Denne ble utdelt til de fleste husstander og brukt som standmateriell rundt i fylket.
Ved valget fikk Venstre i Aust-Agder 6,6% av stemmene, det tredje beste fylkesresultatet i landet. Resultatet var svært oppløftende, til tross for at vi kun økte fra ett til to mandater i Fylkestinget, og ikke til tre som var målet.
Kommunevalget ga også god framgang for de fleste lokallagene. Valgets ubestridte vinner var Grimstad som økte fra tre til seks representanter, og også fikk Aust-Agders første venstreordfører på mange, mange år. Gratulerer til Grimstad og Hans Antonsen! Risør gjorde også et svært godt valg, økte fra to til fire representanter og fikk varaordførereren (Jan Einar Henriksen). Varaordfører fikk Venstre også i Lillesand (Tor Audun Danielsen), til tross for at det ikke ble mer enn to representanter. Vi har dyktige folk i Venstres lokallag! I Bygland stilte Venstre fellesliste med Høyre og fikk inn en Venstrerepresentant. Arendal økte fra en til to representanter. I Tvedestrand fikk også Venstre inn en representant igjen, etter å ha vært ute forrige periode. I Birkenes mistet vi dessverre den ene representanten vi hadde. Iveland mistet også en representant og sitter igjen med to. I Gjerstad ble det ingen endringer, fortsatt to representanter. Det ble stilt liste i Froland og Evje og Hornnes som falt ut ved forrige valg, men det ga ingen representanter.

ARBEIDSÅRET 2007 FOR ØVRIG:

Styremøter:
Det har vært avholdt 7 styremøter. De fleste møtene har vært holdt hjemme hos styremedlemmene. Styremøtet i august (Iveland) var utvidet med hele valgkampnemnda. Til styremøtet i november (Arendal) var representanter for kommuner uten Venstre-representasjon invitert (Evje og Hornnes, Froland og Vegårshei).

Miljøprisen 2007.

Miljøvernprisen

Foto: Odd Austarheim

Styret delegerte til valgkampnemnda å avgjøre hvem som skulle få miljøprisen. Årets pris gikk til Agder Renovasjon. Øystein Haga delte ut prisen til daglig leder i Heftingdalen i forbindelse med fylkets valgkampåning 24. august. Prisen var et bilde av Sandøykunstneren Ellen Lobb.

Annet:
Fylkeslaget hadde19. april besøk av stortingsrepresentantene Gunnar Kvassheim

Gunnar Kvassheim m.fl. på elvetur i Kilandsfallene

Foto: Odd Austarheim

og Anne Margrethe Larsen. De besøkte Sjørøverparken i Tvedestrand, fikk orientering om Tvedestrandsprosjektet samme sted, besøkte Flødevigen (Havforskningsinstituttet) i Arendal og fikk en padletur i strykene i Kilandsfallene i Nidelva med orientering om utbyggingsplanene av Nidelva Padleklubb. Dagen ble avsluttet med åpent møte i Grimstad.
VHO arrangerte 11.-12. mai regional valgkampsamling i Stavern. Fra fylket deltok Marianne Lyngvi, Anne Midtlien og Andreas Koch. Det var i tillegg flere deltakere fra Arendal.
Øystein Haga og Anne Midtlien deltok på vegne av fylkeslaget ved VHOs kommunalkonferanse i Drammen 12.-13. september. Jan Kløvstad, Sanjin Salahovic, Anne Solsvik, Hans Antonsen, Olaf Engestøl, Olav Grunde Lauvdal og Line Mørch deltok for sine respektive lokallag.

Tvedestrand, 28. januar 2008

Line Ø. Mørch
Leder Aust-Agder Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**