Politisk styring uten lederskap

Geir Helge Sandsmark ber posisjonen om å utvise politisk lederskap. Les manuskriptet til kronikken som ble trykt i Halden Arbeiderblad 30. januar

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Geir Helge Sandsmark

Foto: Arkiv

Det er nå gått et snaut halvår siden kommunevalget, og Halden har fått en koalisjon mellom tre partier som til sammen har flertallsmakt i kommunestyre og samtlige råd og utvalg. Denne makta blir brukt til å ta beslutninger i en rekke enkeltsaker på varierende grunnlag. Styringsiveren er like påfallende som vegringen for å bruke flertallsmakta til politisk lederskap.

Det skal i rettferdighetens navn bemerkes at det finnes hederlige unntak til denne regelen. KrF har allerede vist kurs i helse- og sosialutvalget og vil utvilsomt gi dette området innhold i tråd med partiets verdigrunnlag. Et annet godt eksempel er ordførerens utrettelige arbeid for utvikling av næringsvirksomheten og kunnskapsmiljøene. Det er slikt lederskap man savner på øvrige politikkområder.

Verken omplasseringen av Asak skole eller avtalen med Norske Skog har forankring i kommunens planverk. Samtidig unnlater man å utarbeide noen form for vurdering eller annet beslutningsunderlag. Samlet fører denne praksisen til at man unndrar seg den politiske lederrollen. Man kan undre seg over grunnen til at posisjonen vegrer seg for å ta lederskap.

Blant 29 aktive politikere hvorav flere har betydelig erfaring er det utvilsomt nok politisk forståelse og kunnskap til å utøve lederskap. Vi kan derfor utelukke manglende kompetanse som årsak. Det mangler heller ikke på politiske visjoner og løfter i partienes programmer før valget. Da såvel SV som AP i utvalg stemmer ned opposisjonens forslag også når disse er svært like det man kan finne i posisjonspartienes egne valgprogrammer, kan overbud før valget være en mulig forklaring. Siden de også går imot egne programforslag som medfører lite eller ingen merutgifter, er heller ikke denne forklaringen fullgod.

Dermed kan man lure på om de tre partiene har mislyktes i å finne en felles politisk plattform utover løsrevne enkeltsaker, eller om det politiske motet svikter. Jeg vet ikke hva som er det riktige svaret. Men jeg ser at Halden kan måtte betale dyrt, både bokstavelig og billedlig, for den mangelen på lederskap vi nå er vitne til.

Nå kan man spørre seg om hvorfor ikke opposisjonen fyller den manglende lederrollen. Langt på vei er det nettopp det vi gjør gjennom samlet innsats for bedre politiske prosesser. Samtidig er det også slik at posisjonens ledervegring vanskeliggjør opposisjonens rolle som kritisk og korrigerende røst til politikkens innhold fordi dette blir for utydelig.

Min oppfordring til posisjonspartiene blir derfor å samle seg til politisk lederskap gjennom grundigere saksforberedelser og der sakene blir satt inn i en sammenheng. Utarbeidelse av en helhetlig kommuneplan der arealdelen er begrunnet i samfunnsdelen er en utmerket anledning til å gi politikken et meningsinnhold som nå er nesten fraværende. Med flertall i alle politiske organer kan posisjonspartiene bestemme både innretning, form og innhold også i et overordnet planverk. Samtidig blir ideer, planer og konsekvenser tydelig for alle oss som bor i byen, og det kan umulig være noen ulempe.

Det kan nok tenkes at det blir friske politiske debatter rundt innholdet i slike planer, men det er jo på denne måten de politiske skillelinjene kommer frem. Svært mange i opposisjonen lengter etter å kunne føre politiske debatter på sak i stedet for stadig vekk å måtte rydde opp etter dårlige forberedelser fra posisjonens side.

Min oppfordring til AP, SV og KrF er derfor: Vis lederskap og ta ansvar for egen politikk. Det vil gagne både Halden og lokaldemokratiet.

Med hilsen
Geir Helge Sandsmark
Leder, Halden Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**