FORLENGELSE AV NORDLANDSBANEN

Uttalelse fra Vefsn Venstre til årsmøte i Nordland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Norge og verden for øvrig sliter med klimaendringer som bl. a. skyldes miljø-forurensninger. Det er i den forbindelse viktig å se på tiltak som minsker utslipp av skadelige stoffer fra transportsektoren. Her er det vel liten tvil om at den stadig økende bil- og trailer-trafikken tilhører „verstingene". En reduksjon av skadelige miljøutslipp fra disse kommunikasjonstypene vil være mulig hvis den miljøvennlige jernbanetrafikken får overta mer av person- og godstrafikken i Norge.
Derfor vil det være meget viktig å få forlenget nåværende Nordlandsbane så langt nord og øst som mulig — dvs. til Tromsø og Kirkenes. En forlengelse av dagens Nordlandsbane til en Nord-Norge-bane vil, foruten å spare naturen for skadelige miljøutslipp fra bilparken, også sannsynligvis spare samfunnet for tap av menneskeliv som ellers vil være en konsekvens av økt biltrafikk
Ut fra den viktige rolle Nord-Norge forventes å spille i framtida (stikkord: Knutepunktet Narvik med jernbanespor som går mot Sverige og videre østover i Europa og Asia, samt Kirkenes med handel mot det store Russland) vil det også være økonomisk viktig — og riktig — å satse på en forlenget banestrekning.
På kortere sikt vil et eventuelt OL i Tromsø i 2018 så absolutt få en bedre miljøprofil dersom jernbanen kan tas i bruk i dette området.
Få Nord-Norge-banen på banen!

Hugo Ronald Raste

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**