VEDTEKTER FOR HEDMARK FYLKESLAG
§ 1. FORMÅL
Venstre har til formål å arbeide aktivt for Venstres sak i fylket i samsvar med Venstres hovedvedtekter og Venstres program.
§ 2. ORGANISASJON
a) Organer Hedmark Venstre er sammensatt av Venstres lokallag i fylket. Fylkeslagets sentrale organer er fylkesårsmøtet, fylkesstyret og arbeidsutvalget. Fylkeslaget er innmeldt i Venstre. Når lokallag foretar innkreving av kontingent, betales denne kontingenten pr. medlem som er fastsatt av fylkesårsmøtet og landsmøtet til Venstres Hovedorganisasjon innen utgangen av januar. Hovedorganisasjonen fordeler fylkeslagenes kontingent.
b) Direkte medlemskap Venstrefolk som bor i kommuner der det ikke er organisert Venstrelag, kan bli medlemmer direkte av fylkeslaget.
c) Tilknyttede organisasjoner Disse selvstendige fylkesorganisasjoner med egne vedtekter er tilknyttet fylkeslaget: Hedmark Unge Venstre og Hedmark VO-utvalg.
d) Likestilling For å fremme likestilling mellom kvinner og menn i politisk arbeid, skal begge kjønn som en hovedregel være representert med minst 40 prosent i fylkeslagets styrer, utvalg og komitéer. Regelen gjelder også i forbindelse med valg av delegasjoner til landsmøtet.
§ 3. FYLKESÅRSMØTET
I. KOMPETANSE OG SAMMENSETNING
a) Kompetanse Fylkesårsmøtet er Venstres høyeste myndighet i Hedmark. Årsmøtet holdes innen utgangen av februar. Sentralstyret kan etter søknad dispensere fra denne bestemmelse. Styret kaller inn til møtet med minst en måneds varsel. Ekstraordinært årsmøte holdes når minst en tredel av lokallagene skriftlig krever det, eller når styret vedtar det. Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle den eller de saker som er angitt i innkallingen til møtet. Det skal innkalles med minst l0 dagers varsel. De valgte utsendinger til det ordinære årsmøtet er utsendinger til det ekstraordinære.
Saksdokumenter sendes lokallag/påmeldte utsendinger minst 7 dager før årsmøtet. I innkallingen settes det en frist for påmelding og for å fremme forslag til politiske uttalelser/andre forslag som ønskes tatt opp på årsmøtet. For sent innkomne forslag må ha 2/3 flertall for å kunne bli tatt opp til behandling.
b) Sammensetning og representasjonsrett
Fylkesårsmøtet består av fylkesstyrets medlemmer, av ett medlem fra hvert Unge Venstre-lag i fylket (flere lokallag i samme kommune gir bare én representant) og av utsendinger valgt av Venstres lokallag etter følgende regler:
i) Antall medlemmer i lokallagene:
Inntil 25 medlemmer: 1 utsending
26-50 medlemmer: 2 utsendinger
51-100 medlemmer: 3 utsendinger
Videre 1 utsending for hvert påbegynt 50 medlemmer.
og
ii) Antall stemmer ved forrige Stortings- eller fylkestingsvalg i den enkelte kommune:
Inntil 150 stemmer: 1 utsending
For overskytende antall inntil 1.900; en utsending for hvert påbegynt 250
For overskytende antall inntil 7.900; en utsending for hvert påbegynt 400
For ytterligere overskytende antall; en utsending for hvert påbegynt 700
Medlemstallet beregnes pr 31. desember og bare betalende medlemmer regnes med.
I kommuner uten lokallag, men der det er avgitt stemmer for Venstre ved valget, tar årsmøtet stilling til hvem som kan representere kommunen på grunnlag av stemmetall.
Medlemmer av f.eks. valgnemnd har ikke stemmerett med mindre de er valgt som utsendinger fra sitt lokallag.
Årsmelding og regnskap følger kalenderåret.
II. ARBEIDSOPPGAVER
a) Konstituering Under konstitueringen ledes møtet av lederen.
Møtet oppnevner
i) møteledere,
ii) leder og to andre medlemmer i en fullmaktsnemnd som gir innstilling til årsmøtet om godkjenning av utsendingenes fullmakter,
iii) minst en sekretær som fører møteprotokollen,
iv) et tellekorps,
v) redaksjonsnemnd for politiske uttalelser og
vi) to personer til å underskrive protokollen.
Utsendinger fra lokallag og Unge Venstrelag skal ha fullmakter underskrevet av leder og sekretær i lokallaget.
b) Valg av fylkesstyre Det første og det tredje ordinære fylkesårsmøtet i stortingsperioden velger et styre med minst fem (5) medlemmer: Leder, nest-leder (eventuelt to nestledere), opplæringsansvarlig, økonomiansvarlig, sekretær og fem varamedlemmer. I tillegg har styret et medlem valgt av Unge Venstre. Opplæringsansvarlig er VO-leder.
c) Valg av VO-utvalg Årsmøtet skal velge VO-utvalg sammensatt av opplæringsansvarlig, en representant for Unge Venstre og minst to medlemmer til.
d) Valg av revisorer. Det første og tredje ordinære fylkesårsmøtet i stortingsperioden velger to personer som ikke er medlemmer eller varamedlemmer til styret til å revidere fylkeslagets regnskap i de to etterfølgende år.
e) Valg av landsmøteutsendinger Hvert fylkesårsmøte velger utsendinger til Venstres landsmøte med varautsendinger.
f) Andre arbeidsoppgaver Alle ordinære årsmøter skal:
i) Gjennomgå og stemme over styrets forslag til årsmelding og regnskap.
ii) Gjøre vedtak om kontingent for det etterfølgende år.
iii) Behandle og stemme over andre saker som er fremmet i samsvar med vedtektene. Styret har ikke stemmerett under behandlingen av regnskapet.
g) Særlige arbeidsoppgaver i stortingsvalgår
Årsmøtet i stortingsvalgår skal:
i) Behandle og stemme over utkast til stortingsvalgprogram.
ii) Vedta en plan for valgarbeidet.
h) Særlige arbeidsoppgaver i fylkestings- og kommunestyrevalgår
Årsmøtet i fylkestings- og kommunestyrevalgår skal:
i) Behandle og vedta et valgprogram for Venstre i fylket i samband med fylkestingsvalget. Fylkesårsmøtet kan imidlertid overlate til et eget programmøte å vedta programmet under forutsetning av at dette er valgt etter samme regler som fylkesårsmøtet.
ii) Vedta en plan for valgarbeidet.
i) Protokoller Protokoll for fylkesårsmøtet utarbeides av møtereferent(er), underskrives av to personer (som velges av årsmøtet) og sendes til utsendingene, til lederne i de lag som har utsendingsrett til årsmøtet og til Venstres Hovedorganisasjon.
j) Valg av valgnemnd Det andre og det fjerde fylkesårsmøtet i stortingsperioden velger leder og minst fem medlemmer til en valgnemnd som på det etterfølgende fylkesårsmøte kommer med forslag til valg av fylkesstyre og revisorer. Ingen av medlemmene eller varamedlemmene i det sittende fylkesstyre kan være medlemmer eller varamedlemmer til valgnemnda.
k) Utøvelse av medlemsrettigheter Et medlem kan bare utøve sine rettigheter i ett fylkeslag (i samme fylke som der personen er medlem i lokallaget).
III AVSTEMMINGSREGLER
Møtelederen foreslår avstemmingsmåten, men valg skal foretas skriftlig dersom noen krever det. Vedtak i andre saker enn de som angår vedtektsendringer gjøres med vanlig flertall. Dersom stemmetallene for og mot vedtak er like, faller forslaget. Ved valg av leder, nestleder, sekretær, kasserer og studieleder krever over halvparten av de avgitte stemmer. Oppnås ikke det ved første votering, skal det være bundet omvalg mellom de to som har fått flest stemmer. Dersom det er stemmelikhet ved andre valg, skal det foretas loddtrekning. Stemmesedler ved valg skal inneholde et antall navn som tilsvarer det antall personer som skal velges. I Venstre er det ikke adgang til å stemme som fullmektig for en ikke-møtende, men stemmeberettiget, delegat/utsending.
§ 4. FYLKESSTYRET
a) Kompetanse Fylkesstyret leder fylkeslagets arbeid mellom årsmøtene i samsvar med de vedtak som blir gjort av årsmøtet. Det kommer sammen minst fire ganger mellom hvert ordinære årsmøte og ellers så ofte lederen eller minst 2/5 av arbeidsutvalget eller minst 2/5 av styret krever det. Styret er vedtaksført når minst halvparten av medlemmene, deriblant lederen eller en av nestlederne er til stede.
Lederen kaller styret sammen og leder møtene.
b) Sammensetning Fylkesstyret består av de årsmøtevalgte medlemmer og av en valgt av Unge Venstre. Lederen for Venstres fylkestingsgruppe tiltrer styret uten stemmerett.
c) Arbeidsoppgaver Styret skal ta initiativ til å få igang et effektivt arbeid i lagene. Det skal ha som særlig oppgave å arbeide for at det blir etablert lokallag i alle kommuner, at det i god tid foran kommunestyrevalg blir oppstilt egne valglister og vedtatt egne valgprogrammer og at nominasjon til stortingsvalg og fylkestingsvalg blir forberedt i god tid. Nominasjonsmøtet holdes innen utgangen av februar og innkalles med en måneds varsel, jf. § 7. Styret skal til hvert årsmøte legge fram melding om virksomheten i fylkeslaget sammen med revidert regnskap for fylkeslaget. Årsmelding og regnskap fra fylkeslaget skal sendes Venstre senest en måned før Venstres landsmøte tar til. Kontingenten innbetales til hovedorganisasjonen innen de frister og retningslinjer landsstyret setter.
Styret plikter å følge opp vedtektene, arbeidsoppgaver og retningslinjer og fordele ansvar deretter.
d) Programbehandling Forslaget til stortingsvalgprogram blir sendt lokallagene til drøfting før det behandles på fylkesårsmøtet. I god tid før fylkestingsvalg skal styret, eller fylkesårsmøtet, oppnevne en programnemnd som skal komme med forslag til fylkesprogram for Venstre i samband med fylkestings- og kommunestyrevalg. Forslaget fra nemnda skal sendes til lokallagene til drøfting før det sluttbehandles av fylkesårsmøtet eller av et eget programmøte. Fylkesprogrammet skal være retningsgivende for utformingen av de lokale valgprogrammer og for arbeidet til Venstres representanter til fylkestinget.
e) Protokoller Protokoll fra styrets forhandlinger skal sendes medlemmer og varamedlemmer, til Venstres Hovedorganisasjon, til de tilknyttede fylkes-organisasjoner og til lederne i Venstres lokallag i fylket. Bemerkninger til protokollen må legges fram senest på det etterfølgende møte.
f) Avstemmingsregler Styret følger de samme avstemmingsregler som årsmøtet.
§ 5. ARBEIDSUTVALGET
a) Kompetanse Arbeidsutvalget leder Venstrearbeidet i fylket mellom fylkestyremøtene i samsvar med vedtak som blir gjort av fylkesstyret og fylkesårsmøtet. Det kommer sammen så ofte lederen eller et annet medlem finner det formålstjenlig. Det er vedtaksført når minst halvparten av medlemmene er til stede. Lederen kaller arbeidsutvalget sammen og leder møtene.
b) Sammensetning Arbeidsutvalget består av lederen og to medlemmer valgt av og blant fylkesstyrets medlemmer.
c) Protokoller Protokoll fra arbeidsutvalgets forhandlinger sendes til fylkesstyrets medlemmer og varamedlemmer. Bemerkninger til protokollen må legges fram senest på neste møte i arbeidsutvalget.
d) Avstemmingsregler Arbeidsutvalget følger de samme avstemmingsregler som årsmøtet.
§ 6. SAMARBEID MELLOM FYLKESLAGET
OG REPRESENTANTER I FYLKESTINGET
Foran hvert møte i fylkestinget kommer Venstres representanter og fylkesstyret sammen for å drøfte viktige saker som angår representantenes og fylkesstyrets arbeid. Møtene innkalles av lederen av fylkestingsgruppa i samarbeid med fylkeslederen. Lederen av fylkestingsgruppa leder møtene. På særskilt møte drøftes konstituering av fylkestinget og de valg fylkestinget skal foreta.
§ 7. NOMINASJON
Nominasjonsmøter i Venstre i forkant av Stortings- og fylkestingsvalg skal avholdes innen utgangen av februar i det året valget finner sted.
Nominasjonsmøtets sammensetning skal baseres på to forhold:
a) Antall medlemmer i lokallagene:
Inntil 25 medlemmer: 1 utsending
26-50 medlemmer: 2 utsendinger
51-100 medlemmer: 3 utsendinger
Videre 1 utsending for hvert påbegynt 50 medlemmer.
og
b) Antall stemmer ved siste valg i den enkelte kommune legges til grunn for representasjonsrett etter stemmetallet:
Inntil 150 stemmer: 1 utsending
For overskytende antall inntil 1.900; en utsending for hvert påbegynt 250
For overskytende antall inntil 7.900; en utsending for hvert påbegynt 400
For ytterligere overskytende antall; en utsending for hvert påbegynt 700
Medlemstallet beregnes pr. 31. desember i året før nominasjonsmøtet avholdes og bare betalende medlemmer regnes med. For lag som velger å nominere før årsskiftet, tas det utgangspunkt i medlemstallet pr. 1. november. Et medlem kan bare delta på nominasjonsmøte i ett fylkeslag.
c) Nominasjonsnemnd Fylkesstyret/fylkesårsmøtet oppnevner nominasjonsnemnd minst ett år før nominasjonsfristen. Sentralstyret utarbeider veiledning for nominasjonsprosessen.
d) Innkalling til nominasjonsmøte
Fylkesstyret/nominasjonsnemnda kaller inn med minst en måneds varsel.
e) Stemmerett på nominasjonsmøtet
Stemmerett på nominasjonsmøtet har valgte utsendinger fra Venstres lokallag. I kommuner uten lokallag, men der det er avgitt stemmer for Venstre ved valget, tar nominasjonsmøtet stilling til hvem som kan representere kommunen på grunnlag av stemmetall. Medlemmer i nominasjonsnemnda, medlemmer i fylkesstyret o.a. har ikke stemmerett på nominasjonsmøtet med mindre de er valgt som utsendinger fra sine lokallag. Avstemming skjer som gjengitt i bestemmelsene for årsmøtet.
f) Konstituering
Under konstitueringen ledes møtet av fylkesleder.
Møtet oppnevner 1) møteledere, 2) leder og to andre medlemmer i en fullmaktsnemnd som gir innstilling til nominasjonsmøtet om godkjenning av utsendingenes fullmakter*, 3) minst en sekretær som fører møteprotokollen, 4) et tellekorps, 5) to personer til å underskrive protokollen/listeforslaget.
* Alle utsendinger fra lokallag skal ha fullmakter underskrevet av leder og sekretær i lokallaget.
g) Valg av utsendinger til nominasjonsmøtet i fylket
Valg av utsendinger skjer på lokalt nominasjonsmøte i den enkelte kommune. Lokalt nominasajonsmøte kalles inn med 14 dagers varsel gjennom skriftlig invitasjon til alle medlemmer i lokallaget. Stemmerett på dette møtet har alle medlemmer av Venstres lokallag i kommunen, jf. mønstervedtekter for lokallag § 5.
§ 8. VEDTEKTENE
Disse vedtektene endres av fylkesårsmøtet når minst to tredeler stemmer for det. Forslag til vedtektsendringer legges på forhånd fram for fylkesstyret og sendes ut senest innen en måned før fylkesårsmøtet til de tilknyttede organisasjoners fylkesstyrer og Venstres lokallag i fylket. Før endringene trer i kraft må de være godkjent av Venstres sentralstyre. Et eventuelt avslag på godkjenning i sentralstyret kan ankes til landsstyret.
Vedtekter for Hedmark Venstre
Venstre i Hedmark bestemte på årsmøte i 2007 å følge mønstervedtektene for fylkeslag vedtatt av Venstres Hovedorganisasjon