Redd skoleturene!

Skolene får ikke lenger arrangere skoleturer som innebærer egenandeler – de rødgrønne må hjelpe seg selv

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Skolebarn

Foto: Microsoft

Under tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal, ble det sendt ut et direktiv med innskjerping av det såkalt gratisprinsippet i skolen. Det betyr at skolene ikke lenger kan arrangere skoleturer som innebærer egenandeler.
Direktivet har blant annet satt en stopper for polenturene med "Hvite busser" som arrangerer turer til Auschwitch og andre konsentrasjonsleire i Europa. Jeg har selv vært med på en av disse turene som forelder.
Disse polen-turene har vært arrangert på ungdomsskolen og har vært planlagt i lang tid. Det har betydd at elevene har deltatt på dugnader for å skaffe penger,- vi vasket seter i Vikingskipet. Lærerne i samfunnsfag sørget for at elevene forut for turen fikk kjennskap til nazimens framvekst i Europa og den antisemittismen som preget hele mellomkrigstida. På denne måten har disse skoleturene inneholdt mange elementer som har gitt elevene både arbeidstrening gjennom dugnader, reisetrening og sosial trening, samfunnskunnskap og kunnskap om dagens Tyskland og Polen etter Berlinmurens fall.

Dette har altså de rødgrønne satt en stopper for. Det er helt ubegripelig og fratar elevene både opplevelser og innsikt som det ikke er lett å skaffe seg på andre måter. De rødgrønne har altså valgt en dogmatisk tilnærming og henviser til at turene bryter med gratisskoleprinsippet. Slik blir elevene offer for ordtaket om at "det beste er det godes fiende."

Hamar Arbeiderblad opplyste 25. januar i år at de videregående skolene har blitt offer for det samme. Tidligere har elevene hatt studieturer til Europa for språkklassene og for eksempel til Roma for de som leser latin. Fylkesrådsleder Tørudbakken står heldigvis fram og i HA 26. januar og innrømmer at sitat: " utfallet blir helt feil" og opplyser at hun vil ta kontakt med den nye kunnskapsministeren for å endre regelverket. Det er bra at den politiske ledelsen i fylket vil stoppe denne galskapen, men sporene skremmer likevel. Hva slags skolepolitisk vurderingsevne har denne regjeringen? Hvorfor sender den samme regjeringen ut direktiver som rødgrønne partivenner må rydde opp i og søke dispensasjon fra? Dette øker ikke tilliten til regjeringens skolepolitikk, – som fra før av er lav .

Erik Ringnes
Fylkesleder og gruppeleder for Venstre i Hedmark

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**