Den beste kommunen å bo i for barn og ungdom

“Sett i lys av det som har skjedd i ungdomsmiljøene nylig må man se på hva slags tilbud man gir til ungdommen i Halden. Det er trist at posisjonen bare ser på lokalisering og ikke på innhold og visjoner for ungdomstilbudet i Halden,” skriver Halden Venstres Per Magnus Finnanger Sandsmark i dette leserinnlegget som var på trykk i Halden Arbeiderblad 25.01 og Halden Dagblad 28.01.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Sigve Taklo Sekse

Kommunestyret har vedtatt i Kulturplanen at "Halden skal være den beste kommunen å bo i for barn og ungdom". Det forplikter. Utvalg for kultur og idrett behandlet sist uke eventuell flytting av Ungdomsklubben. Et enstemmig utvalg støttet Rådmannens forslag om å utrede flytting av klubben til Halden Arbeidersamfunn (studenthuset). Halden Venstre foreslo også å vurdere om noen andre enn Røde Kors, evt. kommunen selv skal ta over driften av Ungdomsklubben for å sikre et profesjonelt og helhetlig tilbud til ungdommen. Spesielt sett i lys av det som har skjedd i ungdomsmiljøene nylig må man se på hva slags tilbud man gir til ungdommen i Halden. Det er trist at posisjonen bare ser på lokalisering og ikke på innhold og visjoner for ungdomstilbudet i Halden.

Venstre har i samtlige kulturutvalgsmøter etter valget foreslått å se på det samlede tilbudet for ungdom i Halden. 22.10. og 14.01. ble det argumentert med at forslaget ikke passet helt på det tidspunktet eller under de sakene som ble behandlet. Den 19.11. ble “Ungdomstilbudet i Halden” satt opp som egen sak. Da tok ikke noen fra Ap eller SV ordet i saken som var krevd satt opp på dagsorden av V, MDG, H og FrP. Om man ikke er uforbederlig optimist kan Aps og SVs handling lett tolkes som at disse partiene ikke tar ungdom på alvor.

I Aps valgprogram står det at “kommunen skal gi barn og unge gode fritids- og kulturtilbud” og at “kommunen fortsatt skal øke satsningen på barn og ungdom”. Da er det rart at Ap bare vil beholde det tilbudet som er i dag og ikke vil åpne opp for nye og velfungerende tilbud.

SV er enda mer visjonære og konkrete i sine ønsker for barn og unge i Halden. I deres program står det at det skal opprettes en “god kommunal ungdomsklubb i Halden” og at de vil “utvikle kulturtilbud utenfor bykjernen, spesielt for yngre ungdom”. Videre står det i SVs program at “det skal utarbeides en plan for det kommunale ungdomsarbeidet”. Da er det underlig at SV har stemt mot at “det skal utredes ulike ungdomstilbud med ulikt tilbud, ulike målgrupper og geografisk plassering”, og at de har stemt mot at det skal “lages en langsiktig plan for ungdomstilbudet i Halden 2009-2019”.

Med så gode visjoner og ønsker som dere viser i programmene deres burde vi klare å få til en åpen og inkluderende debatt om ungdomstilbudet i Halden. Vi bør klare å finne fram til et felles løsninger.

Jeg håper for Haldenungdommens skyld at vi får en god og bred debatt hvor foreldre, ungdom, opposisjonspartier, posisjonspartier og andre interesserte kommer med innspill om hva vi skal gjøre for kommunens barn og unge. Kjør debatt!

Per Magnus Finnanger Sandsmark
Medlem, Utvalg for kultur og idrett, Venstre

Publisert i HA 25.01. og HD 28.01.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**