ÅRSMELDING 2007

Godkjent årsmelding fra Hedmark Venstre for 2007

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Venstre er kjent for å ha miljøsaker på dagsorden. 2007 blir stående som det året da mennesker verden over erkjente at klimaproblemene er menneskeskapte. FNs klimapanel og nobelprisvinner Al Gore, har bidratt til at miljø- og klimaproblemer nå endelig står høyt på den politiske dagsorden, både nasjonalt og internasjonalt. Det er grunn til å tro at 2007 vil bli stående som et vendepunkt i arbeidet for å skape et mer bærekraftig samfunn. Valgkampen i 2007, ble imidlertid i liten grad preget av miljøsaker. Det gir grunn til bekymring og er en påminnelse om at Venstre vil ha en jobb å gjøre med å sørge for at miljøsaker må fokuseres helt til vi har skapt et utslippsfritt samfunn.
Styret i Hedmark Venstre i 2007:
Leder: Erik Ringnes
Pol.nestleder: Sjur Skjævesland
Sekretær: Kine Kyllingstad
Kasserer: Benthe Løvenskiold Kveseth
Styremedlem: Christian Steenland
Styremedlem: Ole Emil Øygarden (Unge Venstre)
Opplæringsansvarlig: Asbjørn Hovstø (Venstres Opplysningsforbund)
1.vara Tone Kristien Berger
2.vara Alexander Hammersgård
3. vara Inger Noer
Skolepolitsk manifest
Landsmøtet i Bergen vedtok et skolepolitsk manifest. Venstres svar på en bedre skole, er å gi lærerne bedre kompetanse. PISA-undersøkelsen viser at dagens skole er for dårlig i forhold til andre OECD-land. Skolen reproduser sosiale forskjeller og svikter dermed den viktige oppgaven med å bidra til sosial utjamning.
Prinsipprogrammet
Prinsipprogrammet ble vedtatt på landsmøtet i Bergen. Programmet har skapt stor begeistring og trekker fram hovedlinjer for Venstres politikk det neste tiåret. Det har radikale elementer som for eksempel det at ingen posisjoner i det norske samfunnet bør tildeles gjennom arv. Dermed vil Venstre avvikle både monarkiet og odelsloven.
Nye websider
Venstre introduserte nye websider 1. februar. Web-sidene har fått en ny design og framstår nå med samme lest for alle fylkes- og lokallag. Tidligere framstod Venstre med ulike websider. Alle fylkeslag har fått opplæring i bruk og publisering av stoff til egne nettsider og Hedmark er en av de fylkeslagene som bruker de nye websidene mest aktivt.
Fohandlingskompetanse
Etter lokalvalg er det forhandlinger om posisjoner. Dette er kanskje politikken på sitt råeste og hele denne prosessen framstår som et slags "svarteperspill" hvor erfaring og taktikk gir stor uttelling. Fylkesstyret har etterlyst forhandlingskompetanse sentralt og tok opp dette temaet på landsstyremøtet like etter valget.
Rapport fra fylkestinget
Venstre representanter i fylkestinget 2007:
1. Line M Rustad ( barselspermisjon)
2. Pål Seljord Bjøseth
3. Erik Ringnes ( 3 møter)
Sp rett i klørne på Ap – fortsatt parlamentarisme
Senterpartiet har i flere valgperioder vært det største og kanskje det mest kritiske opposisjonspartiet. Det var derfor overraskende at Sp valgte å inngå en avtale med Ap og Sv om en rødgrønn plattform etter valget i 2007. Slik ble det. Opposisjonen består i dag av Frp. Høyre, Venstre, Krf og Pensjonistpartiet. Den parlamentariske styreformen er videreført med støtte av Sp som i forrige periode var den sterkeste motstanderen av denne måten å styre fylket på. Problemet med parlamentarismen er at opposisjonen får liten innflytelse og at denne modellen ikke gir rom for politiske forhandlinger, men at fylkesrådet styrer alene kun med trussel om et mistilltsforslag som det sterkeste korrektivet.
Hubredsaken
Hubred-saken var en varslersak hvor en ansatt ved Kongsvinger Videregående skole ble usaklig oppsagt. Stein Frøysang har spilt en hovedrolle i denne saken og vi kan nå fastslå at granskningen medførte at Hubred fikk medhold på alle punkter.
Hamar Katedralskole
Den nye Hamar Katedralskole har kostet ca 750 mill kroner. Det har vært mye uro rundt den nye skolen helt siden åpningen i høst. Kritikken har gått på utformingen av skolen med åpne baserom. Baserommene medfører store støyproblemer, stor intern uenighet i lærerkollegiet, trussel fra Arbeidstilsynet om å stenge skole og en foreldreaksjon som anmeldte skolen for brudd på opplæringsloven. Fylkesrådet forsøkte først å avvise hele problemstillingen. Senere har fylkesrådet innrømmet at skolen må utbedres med nye vegger for å skjerme gruppene i basearealet. Venstre har vært aktiv i denne prosessen og vil følge opp saken i den videre behandlingen. Saken må få et politisk etterspill. Komitelederen for undervisning fra SV, Mai Stenersen Lund har et meget stort tillitsproblem og bør fratre som leder.
Regionreformen
Venstre har vedtatt en 3-nivå-modell. Den nye regionmeldinga er blitt mottatt med stor skuffelse fra mange partier. Det letes fortsatt etter nye oppgaver for fylkes/regionnivået, men det mest sannsynlige resultatet er at kun Agder-fylkene slår seg sammen. Og at fylkene tilføres få nye oppgaver. Lars Sponheim har sagt at han forventer kun "nydusja" fylkeskommuner.
Sentralstyremøte i 2008 på Rena
Åmot Venstre søkte i samarbeid med fylkesstyret om å legge landsstyremøtet i juni til Rena. Landsstyret valgte å legge dette møtet til Kristiansand/Grimstad til tross for at Hedmark var bedt om å søke. Generalsekretæren har lovet at et av sentralstyremøtene i 2008, skal legges til Rena. Fylkesstyret vil følge opp denne saken. Et sentralstyremøte på Rena vil være et håndslag til det nye lokallaget, vil øke sentralstyrets kunnskap om forsvaret generelt og internasjonale oppdrag spesielt.
E6 gjennom Østerdalen – nasjonal transportplan

Hedmark Venstre krever at den nye 4-felts E6 bør flyttes til Østerdalen og erstatte riksvei 3. Hovedbegrunnelsen er at strekningen er kortere, utløser færre arealkonflikter, beslaglegger mindre dyrket mark, her en gunstigere kurvatur og vil koste mindre penger. Forslaget fikk mye oppmerksomhet med radiodebatt mellom fylkesleder i Hedmark Venstre og stortingsrepresentant for Ap fra Oppland, Torstein Rudihagen som var sterkt imot forslaget. Avisa Østlendingen støttet forslaget og mente at dette er den beste løsningen for den nye 4-feltsveien.
Venstres Opplysningsforbund
Det har vært stor aktivitet i meldingsåret. VO-leder sentralt, Astrid Sollid skrev: "Imponerende aktivitet med mange deltakere på Venstreskolen i Hedmark! Innenfor reglene har jeg ikke funnet å kunne gi dere for mer enn 30 timer, men dere fortjener mer! " sitat slutt. Leder for Venstreskolen og Venstres Opplysningsforbund i Hedmark Asbjørn Hovstø fortjener honnør for sin innsats, noe han også deler med Anders Wahl, Alvdal Venstre, som har gjort en stor innsats for kommunelagene i Nord-Østerdal
Kommune- og fylkestingsvalget 2007
Venstres stilte rene lister i 12 av fylkets 22 kommuner for perioden 2007 — 2011:
Alvdal
Elverum
Hamar
Kongsvinger
Løten
Ringsaker
Stange
Sør-Odal ny
Trysil
Tynset
Åmot ny
Åsnes ny
Felleslister/samlingslister:
Engerdal
Grue
Sekretærstillingen i Hedmark Venstre
Kine Kyllingstad ble ansatt som fylkessekretær i januar 2007, men måtte fratre av helsemessige grunner i mars 2007. Sjur Skjævesland fungerte i stillingen til Christoffer ble tilsatt. Sjur Skjævesland hadde hovedansvaret for listestilling og sørget for at det ble stilt 3 nye venstrelister i Hedmark av i alt 18 nye lister i hele landet.
Christoffer Biong ble ansatt av Venstres Hovedorganisasjon i full stilling fra 1.april — 10. september 2007 som fylkessekretær for Akershus, Buskerud, Hedmark og Oppland Venstre. Han hadde et bred arbeidsinstruks med alt fra listestilling til utforming av program, websidearbeid og valgkampplaner. Styret er meget godt fornøyd med den jobben Christoffer gjorde. Det foreligger en egen rapport fra Christoffer.
Hedmark Venstre med størst framgang siden stortingsvalget 2005 av alle fylker og med Venstres første ordfører i Hedmark på 50 år!
I fylkestingsvalget er Venstre nå for første gang på landsgjennomsnittet og Hedmark er det fylket i landet der Venstre har hatt størst framgang siden stortingsvalget for to år siden, med fordobling i Fylkestinget, ny representasjon i Åsnes, Hamar og Åmot, og med en sterk økning i Ringsaker, Stange, Trysil, Alvdal og Elverum.
Ikke siden før 1971 hadde Venstre en liknende oppslutning i Hedmark. Venstre fikk inn 22 representanter (+ 11) på rene lister i kommunevalget. I tillegg fikk vi inn én i Grue og Engerdal på fellesliste og en venstresympatisør for Frie Velgere i Tolga.
Dobling i fylkestinget
Venstre øker fra 1 til 2 repr. i Fylkestinget fra 2,9 til 5,3 %. I Innlandet har Hedmark nå gått forbi Oppland som “bare” fikk 5,0 % Venstre-stemmer.
Under konstitueringen i fylkestinget etter valget, fikk Venstre følgende posisjoner:
Erik Ringnes — medlem av komité for videregående skole, kompetanse, kultur og internasjonalt arbeid
Line M Rustad – nestleder i komité for økonomi, anskaffelser (og større byggeprosjekter), eiendomsforvaltning og regionalt samarbeid, folkehelse og tannhelse.
Pål Selsjord Bjørseth , vararepresentant (gjenvalg) — Diesen Kulturverksted
Mete Willas, representant — representantskapet i Kunstbanken
Pål Selsjord Bjørseth, vararepresentant — Musikk i Hedmark
Stein Frøysang — vara til Fylkesopplæringsnemda
Line Margrethe Rustad — Hedmark Trafikksikkerhetsutvalg
Erik Ringnes — nestleder i Fylkeslandbruksstyret
Øystein Håkonsløkken — vara til Regionrådet for Sør-Østerdal
Spesielt sterk var økning i kommunestyrene:
Åsnes øker fra 0 til 3 repr. og fra 0 til 12,1 % oppslutning
Hamar øker fra 0 til 2 repr. og fra 1,4 til 4,3 % oppslutning
Åmot øker fra 0 til 1 repr. og fra 0 til 4,2 % oppslutning
Ringsaker øker fra 1 til 3 representanter og fra 3,2 til 8,0 % oppslutning
Stange øker fra 1 til 2 representanter og fra 2,6 til 5,9 %
Trysil øker fra 1 til 2 representanter og fra 5,6 til 7,3 %
Alvdal øker fra 3 til 4 representanter og fra 13,1 til 17,8 %
Elverum øker fra 3 til 4 representanter og fra 9,3 til 10,6 %
Kongsvinger beholder 1 representant og øker fra 2,3 til 3,1 %
Tynset beholder sin ene representant på tross av framgang fra 3,9 til 4,8 %
I Engerdal beholder felleslista Senterparti/Venstre sine 6 representanter med 41 % av stemmene, men taper ordføreren til Arbeiderpartiet.
I Grue får den borgerlige felleslista inn en fra Venstre, som i forrige periode.
Fylkesleder Erik Ringnes ble valgt inn i fylkestinget sammen med Line M Rustad, med Stein Frøysang og Kine E L Kyllingstad som vararepresentanter. Erik Ringnes ble valgt til gruppeleder.
Lars Petter Heggelund ble Venstres første ordfører i Hedmark på ca 50 år, Kjersti Damhaug og Peter Lund kommer inn som nye i kommunestyret i Åsnes.
Stein Frøysang tiltrer som ny representant og Mete Willas får en ny periode i Hamar.
Øystein Håkonsløkken blir ny representant i Åmot fra forsvarsmiljøet på Rena.
Morten Andersen som har sittet alene i kommunestyret får følge av Stein O Glimsdal og lokallagsleder Sjur Alhaug, begge nye i Ringsaker.
Mirjam Engelsjord tiltrer som ny representant og får følge av Erik Ringnes i Stange.
Per Jon Stengrundet gjør comeback som kommunestyremedlem og får følge av Unge Venstre mannen Pål Selsjord Bjørseth i Trysil.
Ola Eggset var nær ved å bli ordfører i Alvdal og får følge av Mali Hauen og Helen Kveberg Paaske.
Line M Rustad får følge av Tom Kristian Berger, Seynab Mohamud og Hanne M Henriksen i Venstre-bastionen Elverum.
Anne Rikvold Jess tiltrer som ny representant og erstatter Jørn Stenseth i Kongsvinger.
Caspar Schärer overtar for Christian Fr Steenland som Venstres representant i Tynset.
Ola Rostad fortsetter for Venstre på felleslista i Grue
Erling Hyllvang sitter sammen med Marit Synnøve Hjemgård, Dag Rønning, Lars Erik Hyllvang, Mats Lund og Halvor Hansson i Engerdal samlingsliste Senterparti / Venstre.
Unge Venstre bidro også i denne valgkampen sterkt til det historiske resultatet og særlig i forbindelse med skolevalgene som denne gangen gav 7,4 % til Venstre. Takk til UV for bra innsats i valgkampen!
Vedlegg:
Antall medlemmer: 266 – en økning fra 228 i 2006
Hamar: 35
Elverum 34
Ringsaker 33
Tynset 26
Stange 26
Alvdal 23
Kongsvinger 20
Løten 13
Grue 12
Trysil 10
Åmot 7
Sør-Odal 7
Engerdal 6
Åsnes 5
Tolga 3
Nord-Odal 2
Stor-Elvdal 2
Våler 1
Folldal 1

Aktiviteter
12.01.07 Web-kurs på Stortinget
03.02.07 Års-og nominasjonsmøte i Elverum
13.02.07 Styremøte i Elverum
24-25.02.07 Landsstyremøte i Oslo
07.03.07 V-skole i Alvdal
10.03.07 Kandidatsamling på Gardermoen
21.03.07 Olaf Thommessen på Hamar
12-15.04.07 Landsmøte i Bergen
10.05.07 V-skolen, trinn 1 i Sør-Odal med Trine Skei Grande
11.05.07 Besøk av Odd Einar Dørum på Hamar
14.05.07 Styremøte Hamar
24.05.07 Besøk på Stortinget
2-3.06.07 V-samling på Hafjell
8-10.06.07 Landsstyremøte i Tromsø
18.06.07 Seminar i Oslo om kjernekraft/energi
09.07.07 Styremøte på Ringnes
27.08.07 Valgkampmøte Rescon Mapei i Sør-Odal
29.08.07 NHO-valgkampmøte i Elverum hos Martin M. Bakken AS
08.09.07 Besøk valgkampstands i Skarnes, Kongsvinger, Grue og Åsnes
22.09.07 Landsstyremøte i Oslo
30.09.07 Styremøte på Flisa
22.10.07 Kommunalkonferanse i Drammen
24.11.07 Fylkessamling på Rena med Helge Solum Larsen
08-09.12.07 Landsstyremøte i Oslo

Regnskap 2007 Budsjett 2007 Budsjett 2008

Inntekter
Statstilskudd 99 772 100 000 140 000
Fylkesstøtte 146 538 100 000 300 000
VHO 10 350 50 000 10 000
Statstilskudd HUV 20 078 20 000 20 000
Renteinntekter 1 828 1 000 2 000
Ekstra overf.
Til valgkamp 36 393 35 000 0
refusjon nominasjonsmøte 23 244 0
Sum inntekter 338 203 306 000 472 000

Utgifter
Styremøter 6 354 5 000 10 000
Venstreskolen 12 663 10 000 15 000
Årsmøte 40 675 50 000 40 000
Fylkessamling 25 258 10 000 25 000
Landsmøte 47 527 40 000 50 000
Landsstyremøter 10 754 8 000 12 000
Møter sentralt 15 495 10 000 20 000
Div.kontorutg. 2 759 2 500 10 000
Porto 120 1 000 1 000
Gaver og lignende 290 1 500 1 500
Valgkamp 32 046 115 000 0
Valgkamp lokallag 44 000 35 000 25 000
Landsmøteobservatør 13 047 15 000 7 000
Sekretær 85 125 50 000 120 000
Reiseutgifter 2 328 10 000 10 000
Hedmark Unge Venstre 20 000 20 000 30 000
Gebyr 0 200 200

Sum utgifter 358 441 383 200 376 700

Resultat -20 238 -77 200 95 300

Beholdning 01.01.07 161 464 0
Beholdning 31.12.07 141 226 0
Beholdingsendring -20 238

Ottestad 19. januar 2008

Styret

Revisorberetning godkjenner regnskapet, men ber leder om å attestere alle bilagene som mottas av kasserer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**