Nei til datalagringsdirektivet

EUs direktiv om å lagre data for alle innbyggeres bruk av epost, sms og telefon må avvises

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Rådhuset

Foto: B.Aartun

EU vedtok i 2006 et direktiv som innebærer at alle EU-land er pålagt å lagre data for alle innbyggernes bruk av e-post, sms og telefon i minimum 6 måneder og maksimum 2 år.
Hedmark Venstre vil at stortinget skal avvise dette direktivet og benytte seg av reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen.
Dette direktivet er et grovt brudd på personvernet og bryter med Venstres tidligere vedtatte prinsipp om retten til å leve et sporløst liv. Innbyggerne i et land må ikke betraktes som statlige objekter og det må ikke være slik at staten står over innbyggerne. Staten og rettsvesenet må ikke bygge på generell overvåkning av borgerne. Lovverket har til nå stilt krav om "skjellig grunn til mistanke" og at en rettsinstans må avgjøre om politiets krav om overvåkning er berettiget.
Hvis dette direktivet blir vedtatt, er i prinsippet landets 4,7 mill innbyggere å betrakte som potensielle kriminelle. Dermed brytes også prisnippet om hvem som har bevisbyrden. Vi kan ikke skape et samfunn med omvendt bevisbyrde hvor borgerne må bevise sin uskyld. Det er et angrep på innbyggernes fundamentale rettigheter og skaper et overvåkningssamfunn. Overvåkningsdataene kan også brukes til å kartlegge andre sider ved innbyggernes atferd. Det kan innebære en overvåkning av borgernes politiske tilhørighet, avdekke forbruksmønster eller seksuelle preferanser. En overvåkning av all telekommunikasjon betyr at staten kan lage profiler for alle landets innbyggere og med den risiko for misbruk av data til andre formål enn det å avdekke kriminalitet.

Forslag til politisk uttalelse fra styret i Hedmark Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**