Svekker mangfoldet innen høyere utdanning

Venstre er tvilende til om Stjernø-utvalgets hovedkonklusjoner er svaret på utfordringene i universitets- og høgskolesektoren. – På sikt risikerer vi at mangfoldet blir til enfold dersom alle institusjoner skal tvinges til å springe i samme retning. Jeg reagerer dessuten sterkt på forslaget om at det skal bli lettere å bli universitet, sier utdanningspolitisk talsmann Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum
Foto: Lasse Thue

– Umiddelbart har jeg mest sympati med mindretallets vurderinger om fremtidig struktur og organisering, sier Dørum. Han mener likevel det er behov for omfattende grep i universitets- og høgskolesektoren.

Kan ikke tvangsfusjonere
– Vi går imidlertid imot å tvangsfusjonere utdannings- og forskningsinstitusjoner. Fusjoner er ikke egnet i kunnskapssektoren når de utføres med tvang. I stedet bør vi stimulere til forpliktende samarbeid mellom institusjonene, blant annet gjennom nye og forsterkede tilskuddsordninger og belønningsordninger, sier Dørum.

 - Vi har etablert noen gode og grundige kvalitetskriterier for å oppnå universitetsstatus. Alle institusjoner kan ikke og skal ikke være universitet, mener Dørum.

– Vi har etablert noen gode og grundige kvalitetskriterier for å oppnå universitetsstatus. Alle institusjoner kan ikke og skal ikke være universitet, mener Dørum.
Foto: Mentz Indergaard (NTNU)

Alle kan ikke være universitet
– Vi har etablert noen gode og grundige kvalitetskriterier for å oppnå universitetsstatus. Alle institusjoner kan ikke og skal ikke være universitet. Høgskolene representerer en viktig del av mangfoldet innen høyere utdanning, og det er ingen grunn til å endre på dette. Institusjonenes egenart må vektlegges og dyrkes frem, og dette krever bl.a. mer organisatorisk frihet for høgskolene. En avgjørende styrke ved det norske universitets- og høgskolesystemet er mangfoldet, sier Dørum.

Venstre mener det ikke er noe mål i seg selv med store institusjoner eller at alle skal ha samme institusjonsbetegnelse.

– Måten universiteter og høgskoler styres på ble vedtatt av Stortinget for tre år siden. Jeg ser ingen grunn til å ta en omkamp på dette nå, slik utvalget legger opp til. Det er noe særnorsk over å gjennomføre nye reformer, før eksisterende endringer har satt seg, påpeker Dørum. Han sier at Venstre likevel skal behandle Stjernø-utvalgets utfordringer grundig i partiet.

Mer informasjon:
– NOU 2008: 3: Sett under ett – Ny struktur i høyere utdanning
– NRK: Vil lage åtte stor-universitet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**