Ambisiøse klimamål

Venstre var det første partiet på Stortinget som tok til orde for et bredt forlik om norsk klimapolitikk. Forliket på Stortinget innebærer en betydelig skjerping av de nasjonale forpliktelsene. Venstre vil jobbe for å innfri de mest ambisiøse måltallene. Det betyr at vi vil gjennomføre en klimapolitikk i tråd med anbefalingene fra Lavutslippsutvalget og FNs klimapanel.
Knallharde forhandlinger har gitt en avtale som skal gjøre Norge til et lavutslippssamfunn. Viktigst for Venstre har vært ambisiøse, forpliktende og konkrete mål for utslippskutt hjemme, samt å få på plass virkemidler for å nå målene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

klimakampanjelogo

Foto: k

Venstre, KrF og Høyre har fått gjennomslag for over halvparten av sine klimakrav i forhandlingene.
Venstre har dermed bidratt til å flytte Arbeiderpartiet lengre i miljøpolitikken, enn det SV har klart i regjeringskontorene. Alt i 2008 settes det av midler til forsking og i 2009-budsjettet har vi fått på plass betydelige klimasatsinger.
Forhandlingene har ført til betydelig økt satsing på forskning på miljøteknologi, økt satsing på kollektivtrafikk i byområder, bedre vilkår for miljøbiler, bevaring av regnskogen og mer forutsigbare vilkår for fornybar energiproduksjon. Totalt er dette satsinger på ca fire milliarder.

Klimaavtalen forutsetter at rensing skal på plass på alle gasskraftverk. I tillegg skal det hvert år legges frem et nasjonalt klimagassbudsjett, i forbindelse med statsbudsjettet. Her skal måloppnåelse vurderes, iverksatte tiltak vurderes og forslag til nye tiltak legges fram.
Avtalen innebærer at vi er langt nærmere Lavutslippsutvalgets anbefalinger enn det regjeringen la opp til i klimameldingen. Venstres utgangspunkt var langt mer ambisiøst. Imidlertid har Venstre vært løsningsorientert fordi det er viktig med et klimaforlik, da vi ser verdien av en robust klimapolitikk som en viktig felles plattform i brei politisk enighet

Undersøkelser viser at folk flest er klare for en omlegging i sin miljøhverdag. Folks vilje avhenger av at myndighetene og politikerne innfrir og viser vei. Venstre vil nå følge regjeringens oppfølging av avtalen med argusøyne. Vi skal legge et betydelig press på regjeringen, for å sikre at alle punktene i forliket innfris i budsjetter og tiltak som avtalt.

Samtidig bør dette forliket gi oss lokalpolitikere i Aust-Agderkommunene økt inspirasjon til å få på plass klimaplaner. Slike planer må innholde lokale og regionale mål og tiltak for å nå disse. På den måten kan vi lokalt bidra til de nasjonale målene. Arendal kommune er på god veg. Venstre vil være en aktiv medspiller og initiativtaker også videre i arbediet. Det tror jeg folk forventer av oss.

Jan Kløvstad, gruppeleder for Venstre i Arendal bystyre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**