Venstre går i mot høyhus i sentrum

Venstre går i mot det planlagte høyhuset i sentrum. I følge planene skal bygget blant annet inneholde et hotell. Bygget er tenkt oppført med en totalhøyde på 32 meter. Retningslinjene i sentrumsplanen setter 15 meter som maksimalhøyde for bygg i sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Da forslaget til reguleringsplan første gang ble behandlet i planutvalget stemte Venstre som eneste parti mot en formulering som åpnet for byggehøyde utover sentrumsplanens retningslinjer, dersom bygget holdt høy arkitektonisk verdi. Vårt argument var at sentrumsplanen alt inneholder slike krav og at dette ikke kan danne grunnlag for dispensasjon fra byggehøyde.

Når saken nå kommer opp til behandling i planutvalget igjen, vil Venstre på ny stemme mot et eventuelt forslag om å tillate dispensasjon fra regulert byggehøyde ellers i området. Det framlagte forslaget er nå blitt fire meter høyere enn sist, og framstår som dominerende uten å tilføre området nye kvaliteter.

Sammen med det planlagte bygget på vestsiden av Haraldsgata vil bygget stjele all visuell plass og bidra til å lukke sentrum mot nord. Bygget vil påføre naboene vesentlige ulemper og framstår disharmonisk i forhold til øvrige bebyggelse i nærområdet.

De fleste som har hatt kommentarer til planforslaget har også uttalt seg negativt om en eventuell dispensasjon fra byggehøydene. Det er uheldig at sentrumsplanen fravikes i slik betydelig grad uten etter en forutgående prinsippiell debatt om hvordan vi ønsker å utvikle Haugesund sentrum, hvilke kvaliteter sentrum har i dag og hvilke kvaliteter vi vil ha tilført gjennom nybygg.

En aksept av dette reguleringsforslaget vil forringe verdien av sentrumsplanen og gjør at det alltid vil være knyttet usikkerhet rundt utviklingen i sentrum. Det er et signal om at politikerne ikke tar egne planer og vedtak på alvor og bidrar til å svekke tilliten til politiske avgjørelser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**