TAKHØYDE OG LOMMER I ARENDAL VENSTRE

Vi har nå et lite tilløp til intern (?) debatt i Arendal Venstre med utgangspunkt i Jan Kløvstads avisinnlegg om forsvarsadvokat Staff i «lommemannsaken». Spesielt er det Sanjin Salahovic og Tor Ivar Karlsen som har kommet med synspunkter. Dette er en viktig debatt og en takk til Jan, Sanjin og Tor Ivar. Mine kommentarer vil jeg tredele, skriver Andreas Koch sin mening i pågående debatt etter innlegget “Åpent brev til Jan Kløvstad” skrevet av Sanjin Salahovic.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Andreas Koch

Foto: Venstre

Vi har nå et lite tilløp til intern (?) debatt i Arendal Venstre med utgangspunkt i Jan Kløvstads avisinnlegg om forsvarsadvokat Staff i «lommemannsaken». Spesielt er det Sanjin Salahovic og Tor Ivar Karlsen som har kommet med synspunkter. Dette er en viktig debatt og en takk til Jan, Sanjin og Tor Ivar. Mine kommentarer vil jeg tredele:

1. Ytringsfriheten også i Venstre!
2. Om Staffs ytringsfrihet.
3. Åpne fora i Venstre eller ikke?

1. Ytringsfrihet også i Venstre:
Ytringsfriheten er selvsagt i et demokrati som vårt. Noen unntak er det riktignok, men de er få og lovmessig uttrykt. Alle i Venstre har derfor full anleding uten sensur å uttale seg nær sagt om hva som helst. Det er likevel viktig å være klar over at når leder i Arendal Venstre uttaler seg offentlig, så vil leserne /lytterne/seerne oppfatte dette som Arendal Venstres meninger, jfr det kaoset som Arendal arbeiderparti kom opp i med Røyselands skriverier.
Likedan kan det være når andre profilerte Venstremedlemmer uttaler seg enten de skriver under som Venstremedlem eller ikke, f.eks når Sanjin skriver sine (ofte gode) avisinnlegg. Som Tor Ivar skriver er Jan svært fortrolig med Venstres prinsipp-program. Videre er han i bystyresammenheng forpliktet av kommunevalgprogrammet. Men det kan komme opp tema som ikke er nevnt i prinsipp-program eller valgprogram, og da må vi stole på ryggmarksrefleksen , også kalt «Venstrerefleksen».
Interne dialoger i Venstre før utalelser i kontroversielle saker er heller ikke å forakte, men ofte blir det ikke tid til dette om en skal henge med i dagens mediatempo. Jan er rask og ofte svært flink til å markere Venstre i media, og det bør han fortsette med — så får vi i enkelte situasjoner heller ta blamen etterpå.

2. Om Staffs ytringsfrihet:
Det følger av ovenstående at Staff må ha samme ytringsfrihet, selvom de fleste misliker hans synspunkter sterkt. Jeg er derfor litt betenkt over Jans innlegg som kan oppfattes som en knebling av synspunkter vi ikke liker, hvilket ikke er særlig liberalt.

3. Åpne fora i Venstre eller ikke?
Skriver vi avisinnlegg er det i full offentlighet. Det samme gjelder innlegg på Venstres hjemmesider — det er vår «avis». Men hvor skal vi ta den interne diskusjonen eller krangelen som vi vil holde mest mulig internt i partiet? Bortsett fra våre møter har vi telefoner, e-postsystemet eller eventuelt en krok på Venstres WEB (FirstClass). Men i lengden må vi ikke regne med at våre interne skriverier kan holdes intern, særlig ikke dersom det gjelder viktige og kontroversielle politiske saker.

Andreas Koch

Debatt kan leses:

1.) Sanjin Salahovic: “Åpent brev til Jan Kløvstad” (https://www.venstre.no/agder/arendal/artikkel/10549)

2.) Tor-Ivar Karlsen: “Kjære Sanjin” (https://www.venstre.no/agder/arendal/artikkel/10558)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**