Venstre var det første partiet på Stortinget som tok til orde for et bredt forlik om norsk klimapolitikk. Forliket på Stortinget innebærer en betydelig skjerping av de nasjonale forpliktelsene. Venstre vil jobbe for å innfri de mest ambisiøse måltallene. Det betyr at vi vil gjennomføre en klimapolitikk i tråd med anbefalingene fra Lavutslippsutvalget og FNs klimapanel.
Knallharde forhandlinger har gitt en avtale som skal gjøre Norge til et lavutslippssamfunn. Viktigst for Venstre har vært ambisiøse, forpliktende og konkrete mål for utslippskutt hjemme, samt å få på plass virkemidler for å nå målene. Venstre, KrF og Høyre har fått gjennomslag for over halvparten av våre klimakrav i forhandlingene.
Venstre har dermed bidratt til å flytte Arbeiderpartiet lengre i miljøpolitikken, enn det SV har klart i regjeringskontorene. Dette gjelder både mål og tiltak. Allerede i 2008 settes det av midler til forsking og i 2009-budsjettet har vi fått på plass betydelige klimasatsinger.
Forhandlingene har ført til en betydelig økt satsing på forskning på miljøteknologi, økt satsing på kollektivtrafikk i byområder, bedre vilkår for miljøbiler, bevaring av regnskogen og mer forutsigbare vilkår for fornybar energiproduksjon. Total kan dette summeres opp i satsinger på omtrent 4 mrd kroner.
Klimaavtalen forutsetter at rensing skal på plass på alle gasskraftverk. I tillegg skal det hvert år legges frem et nasjonalt klimagassbudsjett, i forbindelse med statsbudsjettet. Her skal måloppnåelse vurderes, iverksatte tiltak vurderes og forslag til nye tiltak legges fram.
Avtalen innebærer at vi er langt nærmere Lavutslippsutvalgets anbefalinger enn det regjeringen la opp til i klimameldingen. Venstres utgangspunkt var imidlertid langt mer ambisiøst både innenfor tiltak og mål. Imidlertid har Venstre vært løsningsorientert fordi det er viktig med et klimaforlik, da vi ser verdien av en robust klimapolitikk som kan ligge fast over tid.
Undersøkelser viser at folk flest er klare for en omlegging i sin miljøhverdag. Folks vilje avhenger av at myndighetene og politikerne innfrir og viser vei. Venstre vil nå følge regjeringens oppfølging av avtalen med argusøyne. Vi skal legge et betydelig press på regjeringen, for å sikre at alle punktene i forliket innfris i budsjetter og tiltak som avtalt.
Samtidig bør dette forliket gi oss lokalpolitikere i fylkeskommunen og kommunene i Østfold, økt inspirasjon til å få på plass klimaplaner. Slike planer må innholde lokale og regionale mål og tiltak for å nå disse. På den måten kan vi lokalt bidra til de nasjonale målene. Det tror jeg folk forventer av oss.
Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre
Østfold fylkesting