Klimaforliket er en seier for miljøet

Regjeringspartiene samt Høyre, KrF og Venstre har blitt enige om et bredt klimaforlik. Det betyr en mer ambisiøs klimapolitikk, og at det nå er sikret et langsiktig og stabilt flertall for en mer miljøvennlig kurs.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Forhandlinger har gitt en avtale som skal gjøre Norge til et lavutslippssamfunn. Viktigst for Venstre har vært ambisiøse, forpliktende og konkrete mål for utslippskutt hjemme, samt å få på plass virkemidler for å nå målene.

 Leder i Stortingets energi- og miljøkomite, Gunnar Kvassheim (V).

Leder i Stortingets energi- og miljøkomite, Gunnar Kvassheim (V).

Et krav fra Venstre var at det skulle legges vekt på mer forskning på fornybar energi. I forliket heter det at det skal inn 70 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2008 til dette. Til neste år vil det bli satt av 300 millioner og i 2010 vil det bli satt av minimum 600 millioner kroner. Dette innebærer at tilskuddene til forskning på fornybar energi kommer opp mot det som blir brukt på forskning på utvinning av olje.

Forhandlingene har ført til en betydelig økt satsing på forskning på miljøteknologi, økt satsing på kollektivtrafikk i byområder, bedre vilkår for miljøbiler, bevaring av regnskogen og mer forutsigbare vilkår for fornybar energiproduksjon. Total kan dette summeres opp i satsinger på omtrent 4 mrd kroner, som vi kan se allerede i neste års statsbudsjett, uttaler Gunnar Kvassheim.

Her kan du lese avtalen i sin helhet:
Avtalen til St.meld. nr. 34 (2006-2007) Norsk klimapolitikk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**