Hamarøy styres av kvinnene

Kommunene i Salten sliter med å kapre kvinnelige politikere. Et unntak er Hamarøy som er blant de beste kommunene i Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


kilde AN

Mari Ann Bjørkli ønsker flere kvinner i Nordland Venstre. Hun vil mer enn gjerne ha flere kvinnelige kolleger, og mener partiet bør gjøre noe for å fremme kvinneandelen.

Mari Ann Bjørkli ønsker flere kvinner i Nordland Venstre. Hun vil mer enn gjerne ha flere kvinnelige kolleger, og mener partiet bør gjøre noe for å fremme kvinneandelen.

Ved kommunevalget i fjor høst ble det valgt inn 37,5 prosent kvinner i landets kommunestyrer. Det er ny kvinnerekord. I Hamarøy var 52,9 prosent av de folkevalgte kvinner. Det fører kommunen inn blant de 30 beste i landet når det gjelder kvinneandelen i politikken. Ni av de 17 representantene i Hamarøy er nemlig kvinner, og de kommer fra alle de fem partiene.

— Jeg tror det beror på at vi har mange engasjerte kvinner som dessuten har vært aktiv i politikken over lengre tid, sier varaordfører i Hamarøy, Liv Lund Skarvik (Ap).

Hun er stolt over at kommunen er blant de beste i landet på rekruttering av kvinnelige politikere og mener bevisst jobbing ligger bak suksessen.

Tas vare på
— Merkes det på politikken at det er så mange kvinner med?

— Jeg vet ikke om jeg vil si det. Vi satser på barn og ungdom og at det skal være attraktivt å bo her, men det er satsingsområder både kvinner og menn er opptatt av.

Sp-leder i Hamarøy, Kjersti Steinsvåg Hansen tror de mange kvinnene er med på å myke opp politikken.

— Vi synes humor er viktig og vi har en veldig god stemning oss imellom. Samtidig er vi mange engasjerte kvinner som jeg tror er mye av årsaken til at vi er så mange politikere i Hamarøy.

I Nordland er det samlet 36,9 prosent av politikerne som er kvinner. Liv Lund Skarvik synes det er synd at så få kvinner engasjerer seg i politikken.

— Gjennomsnittet skal være representativt for befolkningen og det er synd at ikke kvinnene i større grad bidrar politisk, sier Lund Skarvik.

I andre enden av kvinneskalaen ligger Røst helt i bunnen med fattige 27,3 prosent kvinner i kommunestyret, med Sørfold og Fauske hakk i hæl med under 30 prosent kvinner.

Uten kvinner
På landsbasis er det SV og Arbeiderpartiet som har størst kvinneandel i kommunestyrene med henholdsvis 50 og 42 prosent. I Salten-kommunene står det ikke like bra til i de to partiene. Ifølge SSB har verken Ap eller SV på Røst en eneste kvinnelig representant. Det samme gjelder for Ap i Steigen. Men ingen av partiene i Salten er så dårlig som Venstre når det gjelder kvinneandelen. Bare tre av 13 kommuner i vårt distrikt har ifølge SSB statistikken en kvinnelig Venstre-representant. Det overrasker Mari Ann Bjørkli i Nordland Venstre.

— Jeg visste at det ikke var så mange kvinner generelt i kommunepolitikken, men at Venstre kommer så dårlig ut var jeg ikke klar over.

— Driver Venstre kvinnefiendtlig politikk?

— Absolutt ikke. Men vi er lite parti og i slike statistikker blir det fort store utslag, sier Bjørkli som er eneste representant for sitt parti i Meløy kommune.

Etter valget var det åtte av 27 kvinnelige representanter i Meløy. Bjørkli er mer bekymret for at det er få kvinner samlet sett i politikken, enn at Venstre har få representanter.

— Det kan bli problematisk å få folk til utvalgene hvor det er lovbestemt at 40 prosent skal være kvinner når vi har partier som ikke har en eneste kvinne.

Vurdere tiltak
Mari Ann Bjørkli tror mye av årsaken til at så få kvinner velger å gå inn i politikken skyldes at kvinnene vegrer seg for lederposisjoner.

Hvorfor Hamarøy kommune kaprer så mange kvinner har hun ingen god forklaring på.

— Det varierer mye fra valg til valg og hvordan kvinnene blir kumulert inn på listene. Men til slutt er det stemmene som avgjør og det rår vi overhodet ikke over, sier Bjørkli som vil vurdere å ta opp kvinneproblematikken på neste fylkesmøte.

— Vi bør absolutt vurdere å se om det er noe vi kan gjøre for å få flere kvinner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**