Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har vært svært kritisk til den klimamelding som regjeringen la frem før sommeren.
God dag for klimaet
– Meldingen var altfor lite ambisiøs og inneholdt få konkrete og forpliktende tiltak for å redusere utslippene av klimagasser nasjonalt. Det har vært viktig å få beveget regjeringen til større utslippskutt og til tiltak som forplikter satsing på fremtidige budsjetter. Derfor er vi i dag svært glade for at vi er blitt enige med regjeringspartiene om en langt mer målrettet og forpliktende klimapolitikk, sier Solberg, Høybråten og Sponheim. Dette er en god dag for klimaet, poengterer de.
Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmet i november 61 konkrete krav til et klimaforlik. – Regjeringspartiene har kommet oss nok i møte til at vi kan akseptere en klimaavtale, sier de tre opposisjonslederne.
Gjennomslag
Solberg, Høybråten og Sponheim trekker fram følgende krav som Høyre, KrF og Venstre har fått gjennomslag for:
3 mrd. kroner årlig til tiltak for å redde regnskogen.
Å gjenoppta forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater for fornybar energi.
Økt satsing på forskning og utvikling innen fornybar energi.
Økning investeringene på jernbanen på 250 mill. kroner, bl.a. for å få en overgang av godstrafikk fra vei til jernbane.
Økt satsing på kollektivtrafikk i storbyene.
Norge skal være klimanøytralt allerede i 2030, og ikke i 2050 som regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til. Og det er enighet om et langsiktig mål om at Norge skal være et lavutslippssamfunn.
I tillegg er ambisjonene om kutt i klimagassutslippene innen 2020 økt fra 13 16 mill. tonn i regjeringens klimamelding, til 15 17 mill. tonn. Dette innebærer at om lag 2/3 av utslippsreduksjonene skal tas i Norge.
Mer informasjon
Les avtalen som Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er enige om: Avtalen til St.meld. nr. 34 (2006-2007) Norsk klimapolitikk.