Leserbrev: Når skal Kambe våkne

I mandagsavisa har Arve Kambe(H) et innlegg om søvn- og skjenkemønsteret i Haugesund. Han mener at å korte ned skjenketida med en time er symbolpolitikk, og at det vil gjøre Haugesund til en kjedeligere by.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Av: Marit Wikstrøm og Tore Nilsen
Bystyrerepresentanter for Venstre

Marit Wikstrøm

Marit Wikstrøm

Selv om undertegnede ikke hører til avholdsbevegelsen , forundrer det oss å lese innlegget til Kambe. Er det virkelig slik at han ikke tror på tallenes klare tale? Kambe mener også tydeligvis at friheten til de som ønsker å drikke lenge er viktigere enn ufriheten som dette medfører for andre.

Tore Nilsen

Tore Nilsen

I de siste månedene har vi lært at all forskning viser at skjenketider og salgstider som begrenser tilgangen til alkohol er nyttig for å redusere skadeeffektene av stort forbruk. Vi vet også at Haugesund ligger på en lite flatterende topp når det gjelder vold i sentrum nattestid. Dette ønsker vi å endre på, da må vi som politikere ta i bruk de virkemidlene vi har tilgjengelig og de vi vet gir effekt.

Er det kanskje slik at folk kommer til kurs og konferanser i Haugesund for å drikke til langt på natt? Kommer de kanskje også til byen for å oppleve det spennende nattelivet i gatene, sterkt preget av fulle mennesker? Eller kan det være at både byen og utelivsnæringen er bedre tjent med at Haugesund ikke har et rykte som "voldsby"?

Problemene i Haugesund er ikke særegne for vår by. Stadig flere byer opplever at liberalisering av skjenketidene gradvis har ført til økte voldsproblemer. Mandag kunne politiet i Sandnes rapportere om sterk økende grov vold etter at skjenketidene i Sandnes ble utvidet til kl 03.00. Denne utviklingen støttes av funnene som er gjort av forskerne.

Politikk handler om å velge. Da er det en fordel at vi som politikere tar informerte valg. Og ingen kan klage på informasjonsmangel i denne sammenhengen. På folkemøtet før jul fikk vi all den informasjon vi trenger. Forskere i inn og utland, sammen med representanter fra politiet både i Haugesund og ellers, er klokkeklare i sine vurderinger – redusert tilgang til alkohol er det virkemiddelet som har størst effekt.

Tiltakene flertallet i ad-hoc komiteen har foreslått er ikke symbolpolitikk. Det er en realistisk politikk som både tar hensyn til at alkohol er en lovlig vare og at overdrevet konsum er et samfunnsproblem. Denne saken er ikke først og fremst et spørsmål om når byen skal sove. I lys av all den informasjonen vi faktisk sitter inne med er det snarere et spørsmål om når Arve Kambe og Høyre skal våkne!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**