Utfordret forskningsministeren i spørretimen

I årets første spontanspørretime utfordret Venstres Lars Sponheim og Odd Einar Dørum forskningsminister Tora Aasland. – I politikken er det avgjørende at man har et ærend, at man virkelig vil noe. Det har ikke de rødgrønne demonstrert i forskningspolitikken, sier Sponheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

 Sponheim mener regjeringen ikke har vist vilje til å satse på forskning.

Sponheim mener regjeringen ikke har vist vilje til å satse på forskning.
Foto: Rune Kongsro

– Det ville jo være nærliggende å tro at en ny statsråd — en egen forskningsminister — ville bidra til å løfte Regjeringen av sitt eget selverklærte hvileskjær i forskningspolitikken. Men nei — det første statsråden gjør er ikke å avblåse hvileskjæret, men avblåse selve forskningsmålet om 3 prosent av BNP til forskning og høyere utdanning innen 2010 — selv om målet ifølge Aasland Bladet Forskning fortsatt "skal stå der, som en stjerne å strekke seg etter", understreker Sponheim.

– Hva er det statsråden og Regjeringen egentlig vil i forskningspolitikken, spurte Sponheim forskningsministeren — uten å få tilfredsstillende svar.

SkatteFUNN
Statsråd Aasland understreket at forskningsmålet stod fast, men at det ikke bare kan nås ved hjelp av offentlige innsats. Også næringslivet må bidra. Sponheim repliserte ved å påpeke inkonsekvensen i å stramme inn den velfungerende SkatteFUNN-ordningen som har bidratt til forsterket privat FoU-aktivitet, og bad forskningsministeren om å klargjøre regjeringens strategi for videreutvikling av slike incentivordninger.

 - Dialog om forskning er fint, men ikke tilstrekkelig, mener Dørum.

– Dialog om forskning er fint, men ikke tilstrekkelig, mener Dørum.
Foto: Rune Kongsro

Dialog ikke tilstrekkelig
– Statsråden har lagt mye vekt på at hun vil ha dialog med forskningssektoren, og at hun trenger hjelp for å overbevise sine kollegaer om at forskning er viktig. Det forteller vel det meste om de rødgrønnes manglende forskningspolitikk. Og dialog med sektoren er fint — men langt fra tilstrekkelig. Man må også handle, påpeker Odd Einar Dørum.

Strategisk handlingsrom
I spørretimen utfordret Dørum forskningsministeren på tre konkrete områder.

– Det er av avgjørende betydning for FoU i Norge at det eksisterer et strategisk handlingsrom som åpner for store satsinger av strategisk art og som samtidig gir den nødvendige grad av forutsigbarhet og frihetsgrader. Etter Venstres mening er det tre elementer som er helt nødvendige for å skape et slikt handlingsrom. Det første er et solid forskningsfond, som brukes til strategiske satsinger i tråd med intensjonen. Det andre er tilstrekkelige basisbevilgninger til universiteter og høyskoler. Det tredje er forsøk med flerårig budsjettering innenfor viktige forskningsområder. Vil statsråden bidra til å skape et slikt strategisk handlingsrom for forskningen, undret Dørum, og fikk bekreftet at dette var tiltak som statråden ville følge nøye i tiden fremover.

– Selv om statsråden var positiv til disse tiltakene er ikke dette nok. Det er Regjeringens evne og vilje til å prioritere pengene til forskning som er avgjørende, avslutter Dørum

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**