Venstre står vakt om den liberale rettstaten

Det nye EU-direktivet 2006/24 vil kunne pålegge alle norske teleoperatører å oppbevare opplysninger om vår nettbruk, hvilke sider vi leser, hvem vi sender e-post til, og telefonopplysninger. Venstre frykter misbruk av informasjonen, Senterpartiet ser ingen grunn til bekymring og ber motstanderne av overvåkningen om å være rolige.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Gunnar Kvassheim

Foto: Rune Kongsro

— Vi var, som eneste parti, svært kritisk da dette direktivet var oppe i Stortinget. Vårt forslag var at minimumstiden skulle legges til grunn. Dagens ordning med at politiet kan be om at informasjonen blir lagret er god nok, etter Venstres mening, sier Venstres stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim.
Kvassheim tror det sterke fokuset på kriminalitetsbekjempelse har ført til at de andre partiene ukritisk svelget direktivet.
— Venstre er også svært opptatt av det, men det må ikke bli sånn at man skal passe på alle sammen hele tiden uten noen spesiell grunn. Da setter man viktige liberale rettsprinsipper til side, sier han.

— Da direktivet var oppe i Stortinget i mars 2007, var det kun Venstre som rettet en advarende pekefinger. Det går altfor langt, og det strider mot ideologiske prinsipper i et rettssamfunn, mener Gunnar Kvassheim. – I denne saken har ikke Norge hatt en nødvendig kritisk debatt og vilje til å sette grenser.
Stortinget har, etter press fra Venstre satt ned en ny personvernkommisjon. Kvassheim håper innstillingen fra denne kommisjonen vil bidra til å sette personvernet på dagsorden igjen.

– Stortingsrepresentant i Venstre, Gunnar Kvassheim, kan ta det med ro, sier statssekretær Steinulf Tungesvik i Samferdselsdepartementet til Aftenbladet.no. Tungesvik forteller til avisen at regjeringen ikke har drøftet spørsmålene direktivet reiser.

Les mer her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**