Kommentar: Uforståelig ressurssløsing av StatoilHydro

StatoilHydro har ressurser og energi som sine forretningsområder. Selskapet har ambisjon om å være verdensledende når det gjelder kompetanse og teknologiutvikling. På denne bakgrunnen er det komplett uforståelig at StatoilHydro nå sløser med verdifulle ressurser på en måte som tapper selskapet og som sender uheldige signaler til samfunnet for øvrig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Av stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim (V)

Gunnar Kvassheim

I forbindelse med fusjonen mellom Statoil og Hydro har ledelsen tilbudt 1700 ansatte, som i 2008 er 58 år og eldre, tidlig pensjon. Lokkemiddelet er at de som lar seg førtidspensjonere får beholde 70 prosent av lønnen I tillegg kan de skaffe seg ny arbeidsgiver og få full lønn uten avkorting av "gullpakken" fra StatoilHydro. Da ordningen ble kjent uttalte konserndirektør Tore Torvund i StatoilHydro at han ikke regnet med noen masseflukt fra selskapet. Nå ligger det an til at det som ikke skulle gi noen stor avskalling, ender med at det store flertallet slutter. Det er det ingen grunn til å undre seg over. Torvunds "prognose" framstår som en uforståelig feilvurdering. Tilbudet må forstås som et klart ønske om at de som får det, forlater bedriften. I tillegg er tilbudet så godt at man bør ha en god begrunnelse for takke nei. – Tilbudet er så godt at dersom du ikke tar i mot, er det det sikreste tegnet på at du ikke duger. Du kan ikke regne. Det skal i følge Stavanger Aftenblad være omkvedet i korridorene i StatoilHydro sitt hovedkvarter på Forus.

I følge utregninger Aftenbladet har gjort kan de samlede kostnadene ved sluttpakkene bli på et sted mellom tre og fire milliarder kroner. Det synes åpenbart StatoilHydro at selskapet har råd til. En grunn kan være at regningen stort sett overlates til skattebetalerne. Grovt sett kan man si at StatoilHydro slipper med 22 prosent av utgiftene ved tidligpensjonen. Grunnen er at pensjonsutgiftene går til fradrag i sokkelinntektene, som skattlegges med 78 prosent. Men selv om StatoilHydro ser seg i stand til å dele regningen med tidligpensjoneringen med skattebetalerne, så er det grunn til å undres over at selskapet ser seg råd til å kvitte seg med den kompetansen som førtidspensjoneres representerer.

Vi har rekordlav arbeidsledighet i Norge, og ikke minst i Rogaland. Det letes med lys og lykte etter kvalifisert arbeidskraft i inn- og utland. Blant de som deltar aktivt i kampen om å få knyttet til seg gode folk er nettopp StatoilHydro, som driver i en bransje med knallhard konkurranse også på dette feltet. Det hører da også med til historien at flere av de som StatoilHydro vil kjøpe seg fra allerede har fått nytt arbeid. Flere av dem går til andre oljeselskap.

Vårens lønnsoppgjør forventes av både LO og NHO å bli vanskelig og tøft.. Hovedgrunnen er at det skal forhandles om avtalefestet pensjon (AFP). NHO, med StatoilHydro-direktør Erling Øverland i presidentstolen, mener ordningen må justeres fordi det må lønne seg å arbeide. Grunnet knapphet på arbeidskraft vil man at flest mulig skal stå i arbeid så lenge som mulig. Jeg skulle likt å høre NHO-ledelsen forsvare kutt i AFT-ordningen samtidig som man kommenterer at StatoilHydro betaler milliardbeløp for å få ansatte som er 58 år eller mer til å slutte.

Med dagens oljepris på bortimot 100 dollar fatet, kan det være grunn til å minne om hva som skjedde da prisen var ned mot 10 dollar fatet for noen år siden. Da tok panikken flere av oljeselskapene. Ansatte ble sagt opp og andre ble betalt for å slutte. Det tok ikke lang tid før selskapene måtte betale i dyre dommer for å leie inn noen av de samme folkene, som da var ansatt i andre firma. Det er grunn til å undre seg over at ressursrike selskaper foralter ressursene så dårlig når god ressursforvaltning er deres ambisjon og forretningsområde

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**