Ufordringer og muligheter

Hordaland står ovenfor store utfordringer knyttet til miljø- og naturvern. En større verden som blir mindre og mindre stiller oss ovenfor større og større utfordringer enn vi som et enslig fylke i et lite land kan løse alene, men allikevel er vi en del av den endelige løsningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Fylkeskommunen har en betydelig rolle innenfor miljø- og naturnvernforvaltningen, og vil trollig få en enda større rolle i de kommende år. Dels har man innflytelse som planmyndighet, og dels er innflytelsen knyttet til å gi uttalelser i ulike konsensjonssaker.

Den trusselen klimagassene representerer for miljøet i framtiden er den største og mest sentrale utfordringen. Norge har her påtatt seg forpliktelser som gjerne heller burde vært større enn mindre. Det vil likevel være krevende for Hordaland å skulle følge opp den delen av de nasjonale forpliktelser som må oppfylles her. Dette skyldes ikke minst at Hordaland allerede er det fylket med de største CO2-utslipp, noe som blir ytterligere forsterket når gasskraftverket på Mongstad blir en realitet, med alle de problemene dette prosjektet har hatt. Dette må likevel ikke hindre fylket i å gå offensivt ut for å legge til rette for fremtidsrettet og teknologioptimistisk drift i framtiden. Først av alt må fylkeskommunen ta sitt ansvar knyttet til egen virksomhet. Men i tillegg må det i all planlegging, og da ikke minst knyttet til transport og samferdsel, legges avgjørende vekt på tiltak som kan redusere klimautslipp. Dette stiller krav til både utbygging av kollektivtrafikken, tiltak for å redusere bruken av privatbil, men også å sørge for at bruken av de ulike transportmidlene hver for seg blir mer miljøvennlige. I den sammenheng er det også avgjørende å muliggjøre bruk av drivstoff med mindre utslipp av CO2. Derfor ønsker Venstre at man innen 2010 skal kunne fylle biodrivstoff ved fyllestasjoner i hele Hordaland. Det er vedtatt at Hordaland fylkeskommune skal utarbeide en klimaplan, og dette haster det at man får på plass. Denne planen skal forplikte fylket til å stille krav til betydelige reduksjoner av CO2-utslippene. Venstre vil være en pådriver for at denne planen blir omfattende og ambisiøs, slik at Hordaland blir et foregangsfylke i et land som desperat trenger lederskap på miljøpolitikken.

Det har blitt satt fokus på klimaproblematikken de siste årene, med årets Nobels Ferdsprisvinnere Al Gore og IPPC som et foreløpig høydepunkt, og forhåpentligvis vil dette temaet være sentralt også i det framtidige arbeidet i fylkeskommunen. Men der mange snakker om hvordan disse utfordringene vil koste samfunnet ressurser, krefter og tid, er det færre som påpeker at også mulighetene er mange ved utfordringene vi står ovenfor. Vindkraft til sjøs er et av feltene der Norge kan bli en pionér, om man våger å satse på fortsatt usikre prosjekter. Med et helhjertet fokus på miljøvennlig teknologi, satsing på framtidsrettet forskning og med økonomiske ordninger som gir insentiver fremfor å straffe, kan framtiden bli en ren fornøyelse.

Venstre vil alltid være en pådriver for dette.

Fylkestingsgruppen

Foto: MK

Fylkestingsgruppen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**