Vi har fått rundt 120 millioner i økte renter og avdrag. Lønns- og pensjonsøkningene er på 90 millioner, og de var ikke fullfinansiert fra staten. I tillegg har vi et stort etterslep på flere av kommunens bygg og tjenester.
Det er påpekt flere steder at man burde effektivisert kommunen mer. Det er Venstre helt enig i. Det vil være nødvendig med reformer i offentlig sektor i Tromsø for å redusere utgiftene i årene som kommer. Det er en tung oppgave, som man ikke gjør over natta uten en ordentlig prosess som involverer ansatte, enhetsledere og andre involverte parter. Å gjennomføre det i løpet av noen uker i desember ville vært uansvarlig og et jeopardy med kommunens organisasjon og økonomi. Men det er en prosess som må begynne fra og med i dag.
Fordeler byrdene
Venstre er glad for at Tromsøalliansen bruker 20 millioner i året fra 2009 på å redusere rådmannens forslag til økt eiendomsskatt med 70 prosent. Deler av de kuttene skjer gjennom at man fordeler skattebyrdene på hele kommunen. Alle som bor i Tromsø nyter godt av en god skole, helsetjenester som blir bedre og bedre, samt et av de beste kulturtilbudene i Norge. Da er det rettferdig at alle som bor i kommunen skal være med på finansieringen.
Høyre og KrF sitt alternative forslag var i beste fall lite gjennomtenkt. Det var budsjettert med en urealistisk merinntekt fra Troms Kraft (som kommunen ikke kan bestemme over utbyttet fra) på 5,5 millioner i året. I tillegg var det budsjettert med 2,5 millioner i redusert sykefravær (uansett hvor mye man vil, kan ikke politikere vedta at ansatte skal være mer frisk). Deres budsjett hadde også i utgangspunktet et underskudd på tre millioner fra 2009. Det vil si at de også hadde vært nødt til å innføre en økning i eiendomsskatten på minst 0,3 promille fra 2009 for å få budsjettet i balanse. Høyres Øyvind Hilmarsen hevdet i kommunestyret at det var Venstre som vippet utfallet slik at det ble økt eiendomsskatt. Dette måtte ha betydd at Rødt, Venstre, KrF, Høyre og Frp ville blitt enig om et felles budsjett som innebar ingen økning i eiendomsskatt. I disse adventstider, kan man vel hevde at dette er litt som å tro på julenissen.
Godt fornøyd
Fremskrittspartiet hadde et gjennomarbeidet budsjettforslag som årlig brukte 33 millioner på å redusere eiendomsskatten fra rådmannens forslag. Frp finansierte dette kuttet blant annet ved å redusere 20 prosent i kommunens kulturbudsjett og legge ned Tromsø Symfoniorkester. Både Tromsøalliansen og Frp vil kutte 20 millioner i eiendomsskatten fra rådmannens budsjett. I tillegg ville Frp kutte 13 millioner i kultur. Jeg er ikke i tvil om hva som er best for Tromsø!
Selv om vi dessverre var nødt til å gjennomføre en moderat økning i eiendomsskatten, er Venstre godt fornøyd med budsjettet. Hvis det ikke hadde vært for Venstre, ville ikke økningen ha stoppet på 0,3 promille. Vi vil også ha en gjennomgang av næringsavdelingen i kommunen. Vi vil omprioritere ressursene, slik at det blir mindre fokus på landbruk og mer fokus på framtidens næringsliv. Tromsøalliansen er stolt over at vi er de eneste partiene som fant plass til tilskudd til studentbarnehagene og klart sier ja til at Tromsø er en student- og forskningsvennlig by.
Næringslivsfokus
Vi er veldig godt fornøyd med at kommunen i fireårsperioden blant annet skal bygge ny ungdomsskole på Tromstun, renoverer Sommerlyst, bygge nytt sykehjem på Otium, får rom til nye kunstgressbaner i de forskjellige bydelene. Tromsø kommune starter i 2008 kampen for å skape en mye mer klimavennlig bilpark, med et årlig innkjøp av ti nye el-biler. Kommunen kommer til å bli ha et næringslivsfokus som er mer innrettet mot innovasjon og forskning. I de neste budsjettene vil også skolen få merke at vi blir å gjennomføre et virkelig lærerløft i etter- og videreutdanningen. En god skole er avhengig av at politikere satser på læreren.
Politikkens viktigste oppgave er å skape gode og stabile rammer som gir innbyggerne langsiktighet. Etter valget i 2007 har Tromsø Venstre tatt på seg ansvaret for å skape disse rammene.
Av: Jonas Stein Eilertsen, kommunestyrerepresentant, Venstre