Gratulerer med dagen, Øystein Ladegård!

I dag fyller Venstres tidlegare bystyremedlem Øystein Ladegård 80 år. Øystein har vore tannlege, aktiv i teaterlivet, framleis aktiv visesongar i kor og med mange Jakob Sande-kabaretar dei siste åra. Arendal Venstre gratulerer, og

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


viser til Agderpostens gode omtale her.

For dei som har vanskar med å lese teksten frå Agderpostens sider på nettet, følger artikkelen her:


Debuterte som plateartist denne uken


Sangen og teateret holder ham ung. I morgen fyller Øystein Ladegård 80 år.

Av Karl Johan Emanuelsen

– Ja, det stemmer. For noen dager siden debuterte jeg som plateartist. Da kom min første CD, sier Øystein Ladegård med sitt lune smil.

Den sangglade tannlegen – som har spilt teater og sunget i kor siden han var guttunge på Averøy på Nordmøre – måtte bli 80 år før han ble plateartist. Opp gjennom årene har han skrevet en del viser. Det er noen av disse han nå har sunget inn på en CD.

Det er mange jubileer for Øystein Ladegård dette året. Han fyller 80 år i morgen – på lille julaften. Det er 50 år siden han kom til Arendal og slo seg ned som tannlege, og det er 60 år siden han spilte teater for første gang i byen som senere skulle bli hans hjemby.

– Jeg var rekrutt i Hove leir i 1947. Der var jeg sammen med Tor Stokke – senere en ikke ukjent skuespiller. Vi laget en kabaret, leide Saga kino og fremførte den der. Og vet du hvem som satt ved flygelet? Jo, der satt Einar Schanke, forteller jubilanten.

Blåste liv i teateret

Det ble et aldri så lite sjokk for Øystein Ladegård da han flyttet til Arendal med sin familie for å starte tannlegepraksis i 1957. Han oppdaget nemlig at byen ikke hadde noe teater.

– Jeg allierte meg tidlig med redaktør Einar Gauslaa. Han var kulturinteressert, og satte meg i kontakt med et par andre innflytelsesrike personer med interesse for kultur. Det var Per Sjeggestad og ordføreren. Vi begynte å arbeide for å blåse liv i Arendal Dramatiske Selskab samt å skaffe byen et teaterlokale. Nils Gelius og Dagny Ottersland kom også med, og vi ble det første styret da Arendal Dramatiske Selskab igjen kom på beina, forteller Ladegård.

Dette slo skikkelig an. Foreningen fikk over 400 medlemmer på kort tid. Ladegård skulle ta seg av det dramatiske. De andre skulle støtte opp. De første årene fikk de satt opp en del enaktere. Deres første forestilling var “På solsiden” som ble spilt på Saga. De måtte til og med bygge på scenen for å få plass.

– Det var et veldig høyt aktivitetsnivå. Jeg kastet meg inn i politikken også for å drive frem teateret den veien. Det ble nedsatt et kulturutvalg i kommunen, og jeg ble formann, forteller Øystein Ladegård.

I 1974 kom utvalget til bystyret med en innstilling om bygging av teater. Det var tenkt plassert på Gassverktomta sammen med et bibliotek.

– Det var flotte planer vi hadde, men tiden var ikke moden den gang. Når vi nå ser på det kulturhuset vi har fått i Arendal, må jeg jo bare si at det er helt fantastisk, sier han.

Sangen skaper vennskap

Tradisjonen fra guttedagene med å synge i kor måtte videreføres da han ble sørlending for 50 år siden. Han har vært innom flere kor, og er fremdeles aktiv i noen av dem.

– Når vi synger, får vi mange gode venner, sier han.

På 1980-tallet var Øystein Ladegård med i flokken av korentusiaster som startet Sørlandske Korverksted. I dag er det Haraldsguttene og Liga af sang og munterhed som nyter godt av hans sangglede – og Arendal viseklubb. Denne høsten har han vært svært delaktig i Jakob Sande-kabareten sammen med noen venner i viseklubben. Den har de fremdeles på repertoaret.

– Jeg henger på så lenge de vil ha meg med, sier Øystein Ladegård.

Det har aldri vært noen hemsko for ham å ha bursdag på lille julaften. Tvert imot.

– I alle år har vi invitert våre nærmeste venner til selskap lille julaften for å starte julen sammen med dem. Det har alltid vært veldig hyggelig. I år vil barna mine føre denne tradisjonen videre og steller i stand selskap for meg og mine venner – i kveld, sier den spreke og aktive sangfuglen Øystein Ladegård.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**