Trondheim Venstres budsjettforslag

I Trondheim Venstres budsjettforslag følger vi opp satsningsområdene fra valgkampen: Grønn by – kvalitetsskole – nyskapning – sosialt ansvar. Her finner du et helhetlig budsjettforslag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Grønn by — kvalitetsskole — nyskapning — sosialt ansvar

Trondheim kommunes budsjett for 2008 og økonomiplan for 2009-2011

V logo

Forslag til vedtak: Rådmannens forslag til skatte- og budsjettvedtak vedtas med de endringer som fremkommer av dette dokumentet.

Trondheim skal være :

· miljøbyen

· omsorgsbyen

· kunnskapsbyen

· etablererbyen

· kultur- og idrettsbyen

Buss


Miljøbyen:

Venstre foreslår:
· Kollektivsatsing – drift kroner 20.000.000
For å kunne senke prisen på månedskortene med 100 kroner i forhold til dagens nivå så kreves det om lag 12 mill. kroner. I tillegg ønsker Venstre at alle som kjøper billett før påstigning får en rabatt på 10 kroner pr. billett. Dette for at reisetiden skal kunne reduseres og dermed stimulere til økt bruk av kollektive reisemåter. Dette er en oppfølging av tidligere vedtak i Bystyre om innføring av toprissystem. Venstre foreslår at Trondheim kommune overfører kroner 20.000.000 til Sør-Trøndelag Fylkeskommune som øremerker disse midlene til nevnte tiltak.

· Bedre fremkommelighet for buss og trikk — investering over 4 år kroner 400.000.000.
Å bedre framkommelighet for buss og trikk er det viktigste forbedringen for å kunne tilby et attraktivt kollektivtrafikktilbud. Når bussene står fast i bilkø, da blir de ikke særlig attraktive. Ikke blir de effektive heller, kostnadene øker samtidig som reisetid og regularitet blir dårligere. Statens vegvesen har systematisk målt framkommeligheten for kollektivtrafikken i de største norske byene fra 2004. Konklusjonen er at Trondheim er den eneste av byene med en entydig negativ trend. Fra 2004 til 2006 ble framkommeligheten i Trondheim forverret med 10,6 %. I Oslo ble den forbedret med 7 %. I Trondheim er den blitt ytterligere forverret fra 2006 til 2007 med nærmere 3 %, dvs ca 13,5 % på 3 år. Bystyret vedtok ifm Transportplanmeldingen i 2004 at framkommeligheten for kollektivtrafikken skulle økes med 25 %. Det betyr at denne målsettingen nå er nærmere 40 %.

Venstre foreslår at kommunen investerer for 100 mill. kroner pr år i 4 år fremover. Det må i tillegg søkes om statlige midler på ytterligere kroner 400.000.000 i planperioden.

· Gang og sykkel- veier — investering over 4 år kroner 100.000.000
Venstre foreslår at kommunen investerer for 25 mill. kroner pr år i 4 år fremover. Det må i tillegg søkes om statlige midler på ytterligere kroner 100 mill. kroner i planperioden.

· Diverse enøk – tiltak — Reduksjon i energibruk på 6-10% pr.år fra 2009-2011.
Rådmannen setter opp et klart mål for alle enheter om å redusere energibruken i Trondheim. Målet er satt til 3 % i 2008, målt i kWh/m2. Venstre tror at vi må ha høyere ambisjoner enn dette for årene etter. Bare det å være mer bevist sitt forbruk med timesavlesning og analyse har vist seg å føre til langt høyere besparelser. Ny teknologi innenfor armatur og lyspærer og ikke minst behovsrettet styring av lysstyrke kan føre til langt høyere besparelser. Særlig gjelder dette gatelys. Venstre ber om at Rådmannen utreder disse enøk-tiltakene slik at målene for enøk-arbeidet i Trondheim kommune kan bli høyere fremover.

· Oljebrennere må erstattes med fjernvarme/bio — investering kroner 10.000.000
Venstre foreslår å sette av 10 mill.kroner til investering for at oljekjeler i kommunale skoler og sykehjem blir byttet ut med fjernvarme og/eller bio.

· Hjertepromenaden – investering over 4 år kroner 40.000.000
Rådmanne finner ikke rom for å sette av midler til prosjektet. Venstre foreslår at det settes av kroner 10.000.000 hvert år i hele planperioden. Det er også andre gangsti-prosjekter som bør utredes i Trondheim Sentrum.

Grønn sti

· Grønne lunger — investering over 4 år kroner 20.000.000
Omgjøre Leüthenhaven til park og kulturarena

· Torvet — investering over neste 2 år kroner 5.000.000
Gjennomføre tiltak for å forskjønne området.

Omsorg, senior, helse

Omsorgsbyen:
Venstre foreslår:

· Fattigdomstiltak med høyere sosialhjelpssatser, bedre rusomsorg og flere ressurser innenfor barnevern. Venstre foreslår å øke kostnad på driftsbudsjettet for 2008 med kr. 15.000.000.

· Bedre omsorgstilbud for de svakeste. Venstre foreslår å øke bemanningen på sykehjemmene slik at vi får en bedre kvalitet på tjenestetilbudet for pasientene på sykehjemmene. Økningen skal også gå til opprettholdelse av enkelte bofelleskap som hver for seg er fordyrende, men inneholder stor verdi for den enkelte beboer. Kostnad på driftsbudsjettet i 2008 utgjør en økning på kroner 11.000.000.

· Skolehelsetjenesten må styrkes. Barn og unge trenger et omsorgsapparat som kan forebygge og ikke minst "overvåke" om elevene trives sammen med andre. Venstre foreslår å øke driftsbudsjettet for 2008 med kroner 2.000.000.


Kunnskapsbyen:

Venstre foreslår:

Skolebarn

· Kompetanseheving for lærerne — Venstre foreslår å øke driftsbudsjettet med kroner 10.000.000

Rådmannen skriver: Lærere har vanskelig for å kombinere en hektisk arbeidsdag med studier. Venstres løsning: Frikjøp læreren. Kostnad på driftsbudsjettet i 2008 kroner 10.000.000.
Dette er det første steg på Venstres målsetting om å gi lærerne et kompetanseår for hvert 7. undervisningsår.

· Flere lærere og mer tilpasset undervisning – drift kroner 15.000.000

Skolen får selv frihet til å disponere midlene, primært til styrking av pedagogiske tiltak som gjør undervisningen mer stimulerende for elevene. I tillegg må ungdomsskolene avsette midler til en bedre rådgivningstjeneste.

· Raskere bygging og modernisering av skolene. Venstre foreslår at Åsveien og Spongdal får byggestart i 2009 og med ferdigstilling i 2010.

· Oppgradering av IKT-utstyr og lærerbøker. Det er fortsatt store behov som ikke er dekt og dette må nå prioriteres av den enkelte skole. Det oppstår et stort skille mellom elevene på hver enkelt skole og en stort skille mellom skolene. Noen skoler henger alt for langt bak på dette området.


Etablererbyen:

Venstre foreslår:
· Markedsføringstiltak av kurstilbudet for å starte egne bedrifter krever bedre veiledningen og informasjon til næringsdrivende og nyetablerere. Selve kursopplegget fungerer bra, men man trenger å synliggjøre tilbudet. Venstre vet at mange har ønske om å etablere egne bedrifter, særlig innenfor håndverkerbransjen. Venstre foreslår en kampanje i 2008 med kostnad på maksimalt kroner 1.000.000.

· Flere folk i Midtbyn på dagtid.
Sammen med at flere arbeidsplasser blir etablert i Midtbyn, så vil Venstres satsing på kollektivtrafikken øke handelen ved at det kommer flere folk. En mangfoldig by med handel, kulturopplevelser, boliger, arbeidsplasser og skoleelever/studenter.

Kultur- og idrettsbyen:

Venstre foreslår:
· Gratis inngang til museum. Venstre ønsker at flere besøker våre museer. Inngangsbilletten som kreves i dag er en barriere som må bort. Særlig gjelder dette i Midbyn. Venstre foreslår å øke driftsbudsjettet med kroner 1.000.000.
· Raskere bygging og modernisering av idrettsanlegg.
Venstre foreslår at seks nye flerbrukshaller tas i bruk innen 2011. Rosenborg (modernisering) og Byåsen er nå planlagt innenfor fristen. Spongdal og Åsveien bygges samtidig med skolene og de skal være ferdig i 2010 (Venstres skoleforslag). Ranheim, Utleira og Breidablikk får sine haller i samarbeid med idrettslag og private. Investeringsbudsjettet økes med kroner 20.000.000 i 2008 for å kunne holde tidsplanen og dette må følges opp ved senere budsjetter.

Rådmannen foreslår kommunal støtte til idretts- og nærmiljøanlegg i forbindelse med søknad om spillemidler på kroner 3,8 mill.kr. I forhold til behovene og ikke minst byggetiltak fra idrettslagene, så bør denne støtten økes. I dag er det lang ventetid for ferdigstilte anlegg og idretten må bruke mye penger på unødvendige rentekostnader. Venstre foreslår å øke denne investeringskostnaden med kroner 6.000.000 i 2008.

Bøker

· Bibliotek, åpningstider og fornying av materiell. Venstre foreslår at man åpner opp flere bibliotek på søndager. Søndagsåpning av hovedbiblioteket er en stor suksess og nå må dette tilbudet utvides. Venstre foreslår å øke budsjettet med kroner 1.000.000. til disse formål.


Eiendomsskatt:

Venstre vil ikke at eiendomsskatten skal økes i 2008 slik som Rådmannen foreslår. Rådmannen øker promillesatsen også i 2009. Venstre foreslår at vi fra 2009 begynner en nedtrappingsplan for å avvikle eiendomsskatten innen 2018. I mellomtiden må eiendomsskatten få en bedre sosial profil med større bunnfradrag.

Eiendomskatt må avvikles for studentboliger, private omsorgsboliger, vernede bygninger og minstepensjonister må få fritak.

Venstres klimakampanje. Logo.


Veiprising:

Venstre foreslår at det innføres rushtidsavgift for motorkjøretøy i Trondheim fra 1.januar 2010. Dette for å kunne finansiere renter og avdrag av bedre buss og trikkeveier, høyere frekvens i rutetilbudet, flere og bedre standard på gang- og sykkelveier, lavere billettpriser, miljøvennlig drivstoff til bussen og ikke minst en standardheving av veiene slik at fremkommeligheten og kjørelengden for bil kan reduseres. Investeringene for å bedre tilbudet innenfor kollektivtrafikken må starte i 2008 slik Venstres forslag til budsjett viser.


Økte utgifter driftsbudsjettet

Kollektivsatsing- billiger månedskort og toprissystem 20 mill.kroner
Fattigdomstitak 15 mill.kroner
Økt bemanning sykehjem 11 mill.kroner
Skolehelsetjenesten 2 mill.kroner
Frikjøp av lærere for kompetanseheving 10 mill.kroner
Flere lærere og mer tilpasset undervisning 15 mill.kroner
Markedsføring av etablererkurs 1 mill.kroner
Gratis museum 1 mill.kroner
Bibliotek 1 mill.kroner
Bortfall av eiendomsskatt 44 mill.kroner

Sum 120 mill.kroner

Inndekninger
Udisponert overskudd 2007 14 mill.kroner
Besparelser på innkjøp av varer og tjenester 15 mill.kroner
Generelt krav til innstramming, økt til 0,5% 15 mill.kroner
Effekt av tiltak mot sykefravær – 1,5 % lavere 15 mill.kroner
3-partsamarbeidet avvikles 1 mill.kroner
Avvikling av forsøket med 6-timersdag 6 mill.kroner
Moms- kompensasjons inntekter 35 mill.kroner
Økte frie inntekter 14 mill.kroner
Trondheim Byggservice gjenopprettes som egetKommunalt Foretak. Effektiviseringsgevinst 5 mill.kroner

Sum 120 mill.kroner

Økt investering i 2008

Buss og trikke — vei 100 mill.kroner
Gang og sykkel – vei 25 mill.kroner
Erstatning Oljebrennere 10 mill.kroner
Hjertepromenaden 10 mill.kroner
Grønne lunger 5 mill.kroner
Torvet 2 mill.kroner
Flerbrukshaller 20 mill.kroner
Kommunal støtte til idrett og nærmiljøanlegg 6 mill.kroner

Sum 178 mill.kroner

Inndekning vil være økt avkastning fra kraftfondet og forskuttering av investering som skal betales tilbake ved innføring av veiprising.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**