Gasskraft, miljø og månelanding: Hvem husker og hvem kjemper

Husker noen hva som skjedde 9. mars 2000? Ikke det? Nei, det er lett å glemme. Jo, denne dagen ble mindretallsregjeringen fra KrF, V og SP felt av flertallsopposisjonen Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre, skriver Arne Bergersen, KrF og Jan Kløvstad, Venstre

Disse tre partiene stemte for mistillit til Bondevik-regjeringen, og mot en framtidrettet miljøpolitikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Oljefyr

Foto: sxc.hu

Saken gjaldt egentlig forurensningsloven. Ap, Frp og H ville svekke loven slik at det kunne bygges og drives gasskraftverk uten rensing . Regjeringen, med statsministeren i spissen, var dypt uenig, og stilte kabinettspørsmål på saken. Regjeringen fikk flertallet mot seg, og regjeringen Bondevik I søkte avskjed.

Har noen en viss gjenkjennelse til det som har skjedd i det siste? Den rød-grønne regjeringen bryter avtalen om rensing/deponering av karbondioksydgassen fra forsøkskraftverket, og hele miljø-Norge er i opprør.

Legges disse to begivenhetene sammen, er det bare Kristelig Folkeparti og Venstre som har holdt sin sti ren i miljøsaken.
Det må jo være en sjokkartet opplevelse for miljøforkjemperne i Senterpartiet at det er deres egen partileder som uka etter Bali-møtet legger fram nyheten om at regjeringen går fra det den tidligere har lovet, uten at det i tid er satt noen klar grense for hvor lenge denne elendigheten skal vare.

Når statsminister Stoltenbergs miljøprofil en gang skal tegnes, er det fare for at den blir lav. Dette er ille. Det er ille for miljøet, for framtida — og for tilliten til en regjering som ser ut til å lande helt andre steder enn på månen.

Arne Bergersen, Kristelig folkeparti og Jan Kløvstad, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**