Gruppeleders budsjettinnlegg

Prosessen rundt budsjettet i Karmøy i år var ryddig. Det ble tidlig klart at Fremskrittspartiet ikke ville være med på et politisk budsjettforlik, mens de andre partiene, Krf, Ap, H, V og Sp ble enige om kveldens budsjettvedtak. SV deltok heller ikke i forhandlingene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Ordfører!
Som nyvalgt representant fra Venstre har årets budsjettforhandlinger vært ilddåp og samtidig lærerike for meg.

Heldigvis er det andre representanter i formannskapet med lang erfaring fra tidligere forhandlinger som kunne lose oss nye gjennom budsjettallene som rådmannen hadde foreslått.

For at vi skulle få, etter min mening, en såkalla sosial vinkling på budsjettet, gikk vi inn for å styrke barn og unge. Forskjellen på egne ressurser er spesielt godt synlige i denne gruppen. Derfor er dette er en oppgave, for alle innbyggerne, å stille opp for disse med forskjellige ressurser i kommunen vår.

Økning i den såkalla "Idrettsmillionen" viser også at vi mener idrettslagene gjør en god jobb med barn og unge.

Da har jeg heller ingen motforestilling mot å la alle med fast eiendom i kommunen betale eiendomsskatt, selv om denne ekstra verdiskatten i prinsippet allerede er betalt gjennom skatteleggingen som vi alle har på forbruk og drift av eiendommene.

Venstre hadde i valgkampen skole og miljø som spesielle hovedsaker. Dette mener vi å ha tatt vare på gjennom budsjettforliket mellom Ap, Krf, H, Sp og Venstre.
Skolebemanningen skal holdes på 2004 nivå, og grupper som trenger særskilt opplæring og støtte er tatt med.

Vi hadde selvsagt ønsket å få med noe til kompetanse år for lærerne. Selv om dette ikke er satt opp som egen post, mener vi dette er delvis tatt med gjennom målrettet kursing av de lærerne som ønsker dette innenfor budsjettet.

For å følge opp Venstres oversendelse til formannskapet våren 2007 ang. klimaplan, skal formannskapet i budsjettsammenheng sette ned et utvalg for natur og miljø. Sak skal bli fremlagt til våren der ressursbehov, arbeidsform, oppgaver etc. skal inngå.

Nå ser det også ut for at smeltehytten på Visnes kan bli ferdigstilt etter planene som foreligger. Vi fikk dette gjennom i fylkesgruppen til Venstre før forhandlingene i fylket. Som vi vet ble da FT enige om bevilgningen på 2 Mill., noe som gjør oss mer eller mindre forpliktet til å bevilge samme for at denne bevilgningen ikke blir trukket tilbake.

Pleie, omsorg og hjelp i hjemmet og på institusjoner er økt med totalt ca 37 M fra -07 budsjettet. Dette tallet er stort, men det forventes å ligge en betraktelig økning av stillinger innen denne sektoren. Utfordringene til administrasjonen med å fylle stillingene, som bl. a. gjør at sikkerheten rundt nattlige hjemmebesøk blir styrket, er vanskelige. En skal gjøre seg attraktiv for å få til dette, noe alle kommunene rundt oss også prøver på.

Håper at det budsjettet som formannskapet vedtok å anbefale ovenfor kommunestyret med noen små oppdateringer, blir enstemmig. Det er letter å arbeide når alle drar samme vei.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**