Eiendomsskatt er en vanskelig sak

Venstre var med i det knappest mulige flertallet i kommunestyret 11. desember 2007, som vedtok at kommunen skal utrede en innføring av eiendomsskatt i Hurum. Venstre ønsker ikke å innføre eiendomsskatt. Hvordan kan det da ha seg at vi stemte for en utredning? Her orienterer Geir Stave om bakgrunnen for dette.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Litt om kommuneøkonomi
En kommune har ikke lov til å legge frem et "underskuddbudsjett", helst bør kommunen gå litt i "overskudd" slik at kommunen kan legge til side litt penger til nødvendige investeringer i fremtiden. Investeringer finansieres ved egne oppsparte midler og lån. Nedbetaling på lån regnes som driftsutgifter. Store lånefinansierte investeringer som fører til høye avdragsutgifter, gjør at det blir vanskelig å få budsjettet i balanse. Viser regnskapet ved årets slutt at kommunen har gått i minus, så har man to år på seg for å dekke inn dette "underskuddet". Dersom kommunen ikke klarer det så havner man på den såkalte ROBEK-listen. Det betyr at alle disponeringer skal godtas av Fylkesmannen, eller som man kaller det i næringslivet, man er konkurs.

Alvorlig situasjon
Den økonomiske situasjonen i Hurum er meget alvorlig. Rådmannen la frem et førsteutkast til budsjett for 2008 med 2,3 mill i "underskudd". Det var noen tøffe vedtak vi måtte gjøre. Skulle vi redusere tilbudet til eldre på Filtvet, skulle vi utsette rehabiliteringen av Sætre skole, skulle vi privatisere barnehagen i Doktorgården, skulle ungdommene bli satt på gaten? Man har ingen handlefrihet, man skulle så gjerne ha vedtatt mer penger til alle gode formål. Isteden er vi politikere satt til å vedta hvor kuttene må tas.

Dystre utsikter
Fra og med 2009 og de neste tre årene viser tallene, slik vi kjenner de i dag, at "underskuddet" i kommunen blir på 12-13 mill årlig, blant annet fordi renter og avdrag på tidligere investeringer øker. Dersom ikke inntektssiden bedres betraktelig, så står vi de nærmeste årene foran meget dramatiske kutt som hele Hurums befolkning, barn, unge, eldre, alle vil merke. Skrekkscenariet er en virkelighet i flere "ROBEK-kommuner", eldre blir lagt på lageret, skolebygningen er full av muggsopp, ungdommen har ingen tilbud – bygda mørklegges bokstavelig talt.

I denne situasjonen er det at vi har stemt for å se nærmere på eiendomsskatt, eller dugnad eller kollekt som andre kommuner har kalt det. Vi setter noen klare betingelser:

– Den skal holdes på et så lavt nivå som mulig, ingen skal rammes brutalt av denne skatten
– Den innføres kun for å avhjelpe den kritiske økonomiske situasjonen kommunen er i

Alle som har stemt Venstre skal vite at dersom vi er med på å innføre eiendomsskatt, så skal vi samtidig starte arbeidet med å avskaffe den. Vi må få en sunn økonomi i kommunen der tæring og næring ses i sammenheng.

Portrett, Geir Stave

Foto: Tove Kristiansen

Geir Stave,
folkevalgt

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**