Vern først – så kanskje kino

Mulighetsstudien for kino på Nytorget gir oss flere spøsmål enn svar, sa Helge Solum Larsen i kommunalstyret for byutvikling, torsdag kveld. Høyre valgte alternativ for kino, Venstre la premisser for vern av bygninger og det historiske uterommet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Jon Arne Silgjerd

Administrasjonen ba politikerne ta studien til orientering. Høyre fremmet forslag om å velge alternativ 4. Dette innebærer at brorparten av de verneverdige bygningene rives, inkludert Kunstnersenteret. Sjebnen til byrommet Nytorget er også høyst usikker. Jugendmuren, trærne og torgets form vil kunne forsvinne. Forslaget fikk støtte av KrF og Frp.
-Dersom alle nå hadde valgt å ta saken til orientering, så kunne vi utsatt konfliktene, sa Solum Larsen. Men når Høyre nå velger seg et alternativ, selv om vi ikke aner hvilke konsekvenser dette totalt sett har, da må også Venstre fremme sine premisseer for Nytorget.

Les mer i Rogalands Avis her >>

Nytorget

Foto: Frode Kleppe

Dette er Venstres forslag:

Kommunalstyret for byutvikling konstaterer at mulighetsstudien for ny kino på Nytorget ikke har nådd målsettingen om å vise samvirke mellom kinobygg og Nytorget og synliggjøre samspill med Trehusbyen Stavanger.

Følgende premisser må vektlegges i det videre arbeidet:

1. Alle verneverdige hus i området må bevares og vurderes integrert i eventuelt nybygg.
2. Uterommet Nytorget med eksisterende jugendmur, to nivåer og vegetasjon skal bevares.
3. Eventuell nytt parkeringsanlegg må legges som forslaget til Byhallen fjellhall under Bergeland, slik at byggingen ikke skjer på bekostning av kvaliteter Nytorget og bygningsmassen rundt.
4. Bygningshøyder skal tydelig forholde seg volummessig med omkringliggende trehusbebyggelse og Norwegian Wood kriterier må benyttes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**