Utilstrekkelige løsninger for opprenskning av miljøgifter på ABB-tomta

ABB Holding AS har utarbeidet et forslag til tiltaksplan for håndtering av forurenset grunn på Brakerøya i forbindelse med pålegg gitt av SFT. Drammen Venstre finner den foreslåtte tiltaksplanen utilstrekkelig, og har i sitt høringssvar til SFT påpekt at de løsningene som foreslås vil bidra til å båndlegge arealene på ABB-tomta mot videre utvikling av bolig- og næringsarealer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Båtidyll på elva

Foto: Claus Haals

Drammen Venstre har satt seg inn i høringsmaterialet fra SFT vedr. giftdeponiet på ABB- tomta på Brakerøya. De utilstrekkelige løsningene for opprensning er dramatiske for drammenserne. Forslaget, som nå er ute på høring, innebære at giften forsegles i deponiet (ikke fjernes). Løsningen er ikke permanent og selvbærende som konsekvens av at den krever en kontinuerlig overvåking av lekkasje fra deponiet og eget rensningsanlegg for grunnvannet med tilhørende risiko for mekanisk svikt på begge områder. Flom eller andre hendelser ved deponiet vil representerer en kontinuerlig fare for forgiftning av badevannet i Elveparken bare få hundrede meter nærmere sentrum.

Drammen Venstre stiller seg uforstående til at SFT kan anbefale de løsningene som er lagt ut til høring. Eier av tomten har forårsaket forurensingen av arealet og må som en stor og ressurssterk aktør ta konsekvensen ved å rense tomten til et for lokalmiljøet akseptabelt nivå, sett i perspektiv at at dagens giftdeponi er nabo til Bragernes torg og i latent konflikt med initiativet "Ren Drammensfjord 2015".

Den foreslåtte løsningen innebærer — i tillegg forurensningsfaren — at arealet på Brakerøya bestandig vil være begrenset til tungindustrielle formål. Dette vil være til hinder for en utnyttelse av ABB-tomta til en kombinasjon av lett næring, kunnskapsbedrifter og bolig som er en kritisk komponent i den fremtidige by- og næringsutviklingen av Drammen.

SFT utarbeider p.t. en "veileder" for miljøoppryddingen på forurenset grunn. Denne veilederen vil i motsetning til dagens normer, sette langt strengere krav til maksimale konsentrasjoner av forurensningen på ABB-tomta. Drammen Venstre krever at den fremtidige veilederen allerede nå leggestil grunn for pålegg over for grunneier på ABB-tomta.

Drammen Havn

Foto: Claus Haals

Uansett det fremtidige anvendelsen av ABB tomta krever vi at grunneier pålegges et opprensningsnivå som i tilstrekkelig omfang fjerner giftdeponiet og dermed eliminerer behovet forsegling av giften med tilhørende permanent grunnvannsrensning på tomta. Drammenserne kan ikke akseptere et giftdeponi som nabo til Elveparken.

Les høringsutkastet til tiltaksplanen fra ABB Holding AS her.

Claus Haals

Foto: Ukjent

Claus Haals
Tlf. 480 69 000

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**